P-O-L-I-G-A-M-I

baca elok2 takut tuh... POLIGAMI ye... bukan ORIGAMI... owh ya... nih bukan lah kesah aku nak berpoligami... tidakk... walaupun dalam agama membenarkan... poligami nih... tapi aku sebagai seorang perempuan... hmmm... i have my own thought... my own view... my own say... pasal poligami... well well well.. i rather not go there.... hehehe... kawin pun belum... tetiba nak cakap pasal poligami kan... errkkk.. camner kalau terkawin... yang dipoligami kan... oppss.... bukan itu yang aku nak cerita sebenarnya.....



aku nih nak share stori... pasal poligami nih... ada dua kesah nih.... saja lah nak share jer... kadang2 ..aku rasa... aku tak boleh nak pikir.. macamana kesanggupan wanita yang mengalami situasi ini dengan redha.... nih kes yang redha lah ye... yang laki nya main kawin kat siam... kawin jugak walau tak redha... aku agak2 paham lah kan.... kalau yang lelaki... hmmm perlu ke tanya pendapat lelaki nih.. hehehehe



ok... ada dua kawan baik aku yang mengamalkan poligami... dah tentu lah kawan lelaki aku.. dan jugak kawan aku yang hidup dalam poligami.... kawan pompuan.... tapi bila aku tgk kesah dorang nih... aku tatau nak komen apa.... tak tercapai dek pikiran ku... macamana dorang ni bleh hidup bahagia begitu... welll itu lah kekuasaan allah kan...



ok... jom stori.... kesah kawan lelaki aku dulu lah ye.....hmm terkejut jugak lah dengar dia kawin dua.... terkejut... tapi tak pelik... tapi... menjadi agak KAGUM... bila kedua2 isterinya... tinggal di akwsan yang berdekatan... dan saling mengetahui ...saling bantu membantu antara satu sama lain... kawan aku pun memang saja.... buatkan sebuat ruma untuk yang pertama dan sebuah rumah untuk yang kedua berdekatan... isteri kedua kerja... isteri pertama... akan menguruskan anak2 dari kedua2 cawangan untuk kesekolah dan sebagainya....

hmmmm.... bila tengok keadaan yang sebegitu dan kemampuannya.... mulut lepas dan celupar aku nih.... tak terkata apa... cuma dok cakap... calon payung emas lah isteri pertama tuh lah.... series... macam mana yer... dia boleh menerima keadaan sebegitu... kagum aku... tapi kalau aku... aku sendirik pun tatau boleh terima ke tidak... rasanya.... hmmm...korang pun tau kan.... takper lah kalau dah lelaki tuh mampu... dan poligami itu tak salah dalam islam... aku pun tkde lah nak kata apa kan... hehehe



ok... kesah kedua pulak... kawan perempuan aku nih... aku memang KAGUM dengan kawan aku nih... sebab... mengetahui... suaminya mempunyai isteri lain... terbaru aku dengar kawin lagik... jadik tiga lah ye... tapi... kami takde lah pernh kata apa kan...cuma.. yang sgt kagum... dia sedikit pun tak pernah merungut pasal suami nya... sejak mengenali kawan aku tuh... dah 10 tahun lah....series.. sekali pun aku tak pernah dengar dia merungut atau.. dengar apa saja yang tidak memuaskan pasal suami dia dr mulut kawan aku nih.... malah... kalau suami nya telefon pun cakap nya sungguh baik....

macam tak percaya kan... tengok dia dan suami nya pun dan dia... macam tak percaya plak.. suaminya ada isteri lain... memang satu keluarga yang bahagia sungguh aku tgk... macamana aku tak kata macam tuh... ada sahaja aktiviti kekeluargaan mereka.... bercuti lah... bershopping lah... macam2 lah... hmmmm... tatau lah nak komen apa.....



again... aku memang taknak komen lah... dah dorang bleh bahagia... aku doakan semoga dorang akan kekal bahagia lah... sampai ke akhir hayat.... cuma... dr dua contoh cerita kawan aku nih... ada satu kesimpulan... kalau lelaki tuh mampu... dari byk segi....terutama KEWANGAN lah kan... so... kalau kewangan kukuh... mende yang tak salah dr segi agama,,, memang lah tak salah... itu jer lah yang aku bleh kata....



so.. aku rasa... kalau lelaki lelaki diluar sana yang memang nak mengikut sunah nabi ke... nak membuktikan 'indahnya berpoligami' tuh.. (wah wah wah... aku... pepandai jer... hahaha.... )... pastikan anda MAMPU... terutama dari segi KEWANGAN... nih..kebanyakkan nya... bukan semua.. kebanyakkan... yang seorang isteri pun kais pagi makan pagi... atau lebih teruk dari itu... atau terpaksa meminjam sana sini... lupakan lah hasrat sebegitu..... bukan apa... agaknya.. kalau perempuan tuh bleh rasa hidup senang... dan MEWAH... so... kurang lah sket rasa sakit berpoligami tuh KOT... agaknya lah kan... tapi mungkin jugak betull heheheh....



hmm tuh lah kesah yang aku nak share... tapi..dlm kepala aku nih... masih gak terpikir... macamana ye... WANITA itu sebegitu tabah.... ?? .. aku tidak ada jawapan... itulah nikmat allah pada mereka agaknya kan... sekian... hehehe....

Comments

Liza said…
we know ourself better...like me, mcm tak boleh accept, can't even imagine MBH ada another woman...mesti meraung
adenium said…
liza - betul tuh kak liza... tak tercapai dek akal pikiran nih lagik nak memikir.. hehehe

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan