mari memasak : tempe .. lagiiii

dah lama tak masak kan... jom masak tempe lagik.. aku nih kalah kan orang jawa... errr..tapi skang tempe dah jadik universal lah kan... sesapa pun makan... dan kalau tak silap aku.. ada jumpa product tempe yang dah di komersialkan jadik amcam nugget tuh..heheheh

aku pun tatau ape kenama masakan tempe tuh.... tapi... bila aku makan.. rasa... emm dapat lah agak2 camner nak buat.... heheh...

bahan2 nya.. mesti lah kene ada tempe.... then aku letak kentang... tauhu... soohon n fucuk... kacang buncis jugak.....

tempe ..kentang ngan tauhu tuh... aku gorengkan dulu... potong kekecik cenggini... lepas tuh... tumiskan lah bawang... letak lah sos tiram ke... kicap ke sket... kunyit ke... then campur gaul semua....senang jr kan...
hehehehehe... dah siap pun... ye lah kan ... aku nih masak yang simple n sempoi jr.... hehehe... nasi beriani kalu... aku beli jer kat kedai... ehhh penah cuba... ala.. yang meggi tuh... not bad tau... cuba lah... cuba lah masak tempe nih... bukan nasi beriani tuh... bleh lah jugak kalau nak try nasi beriani meggi tuh... try skali makan ngan tempe nih... apa rasa.... :P



Comments

atty's said…
tempe..memang feveret kty gak .
sedap nya terbayang tempe goreng..nieh
♥Syamelia♥ said…
yummy yummy...
tempe is good la...
sgt tinggi protein nya...

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan