gambar2 kembara baitullah -II

aku nak share kesah gambar2 kembara baitullah semasa kami di makkah
masjidil haram yang tersergam ... aku selalunya masuk ikut pintu king abdul aziz 1 atau dua.. memandangkan pintu itu paling mudah kalau dari hotel aku... tapi ada gak kengkadang aku masuk kot pintu 7, 10 dan yang lain nya... macam2 tempat jugak aku cuba.. yang kene naik escalator lah... kat bawah tanah.... sungguh besar masjid nih... emm ada hampir 100 pintu... dan keadaan disini sentiasa penuh.... so...pintu mana yang korang masuk... kene ingat....so kalau keluar ikut pintu tuh mudah lah... lebih2 lagik.. kalau tinggalkan kasut atau selipar kat rak tuh.. kene ingat bebetul... tuh yang sering hilang tuh... sebab tak ingat letak mana....

kaabah... cuba lah dapatkan ilmu tentang kaabah ini... selain simbolik kita tawaf sebagai satu ibadah itu... kenapa... mengapa... apa yang tersirat... insya allah... kita dapat menghayatinya....
subhanallah... lautan manusia... bayangkan...setiap waktu solat dipenuhi manusia sebegini... betapa mereka mahu meng-esa-kan Allah... bayangkan sanggup bersolat ditangga... kalau dah terlalu penuh seperti hari jumaat... kalau kita nih... kat tempat yang selesa pun tamau mensyukuri nikmat allah... errr.. aku lah ..heheh
dlm circle merah tuh... adalah jenazah yang dibawa masuk... setiap sebelum solat fardhu... bayangkan... setiap fardhu ada...

itu pula jenazah yang dibawa keluar...untuk dikebumikan setelah solat jenazah....
jabal tsur... ada sejarah rasul dan para sahabat... dalam menyebarkan syariat islam... hah... kene carik sendirik ye sejarah nya.... aku malas nak type... :D
jabal rahmah
ini adalah kawasan arafah... gambar diambil dari jabal rahmah...kalau nampak tiang2 kecil terpacak tuh.... adalah pancuran air... yang dipasang hanya pada musim haji... bayangkan... berjuta2 manusia mengerjakan haji... kalau ada pancuran air di tengah padang pasir yang panas nih... alhamdulillah lah kan...
ni di mina / mudzalifah... khemah putih tuh untuk jemaah haji bermalam... memang disipakan dengan penghawa dingin kipas bagai lah....
bangunan modern didepan masjidil haram... bangunan hilton hotel... kat sini jugak ada tempat shopping yang mewah... disamping deretan kedai makanan sepanjang jalan dibawahnya....
jalan paling sibuk di makkah.... jalan ibrahim al khalel....
lihat lah... sentiasa sibuk siang dan malam.....

perumahan penduduk makkah.... suasana siang dan malam.....


pembangunan masih giat dijalankan... sket tahun lagik... pakej umrah mesti lebih mahal..memandangkan lebih banyak hotel yang lebih baik sedang dibangunkan....
kesibukkan di jalan ibrahim al khalel..selepas solat isyak.....
deretan kedai emas.... tak perlu ada pengawal keselamatan... bayangkan kalau keadaan ini ditempat kita....
lagik..bangunan moden di depan masjidil haram... hotel mewah nih.... misfalah shopping compleks pun kat sini...
nih kat hudaibiyah... kat sebelah nih ada masjid untuk berniat umrah...
deretan kedai menjual makanan..minuman..keperluan dan sebagainya... didepan masjidil haram... emm kebab... manggo jus yang sungguh best...ice cream... balik solat subuh pun ada orang makan ice cream tau.....
kaum arab badawi yang berniaga ...sebelum dan selesai solat.... kalau ada polis (pihak berkuasa)..emm berkeliaran lah mereka lari bawak barangan mereka... kalau sedang berurus niaga.,.. tak sempat pulangkan duit... selamat jer ah....atau ..kdang2.. kita dah pegang barangan dorang... tapi dorang dah lari lintang pukang.... kita tatau kita akan jumpa lagik dorang esok atau bebila... sebab banyak tempat dorang berniaga nih.. sepnjang jlan ...
ini antara gambar semasa penggambaran TV9... bersama ustazah asni....
d'saji pun ada kat sini... tapi food dia memang agak mahal lah... so dont wori lah kalau nak makan masakan malaysia.... depan masjidil haram jer nih... kat kompleks misfalah tadik tuh......
ladang unta... tapi aku tgk dari dlm bas sajer... tak tahan kat cuaca yang sgt panas.... sebb masa nih... suhu badan aku dah lain dah... risau kot tak bleh berjemaah di masjidil haram kan.. so ..dah nampak unta dari dlm bas pun cukup lah... kat sini pun ada jual susu unta... 5 riyal... sebotol kecil tuh... err.. aku tak cuba pun... :D
so cenggitu jer lah serba sedikit gambar2 di sekitar kota makkah... ada banyak lagik... yang ngan pro photog pun lom ambik lagik nih.... najwa (adik imran )..banyak snap gambar dari camera pro nya... so aku memang akan ambik lagik gambar2 dari situ... :D



Comments

atty's said…
tq sid..dpt tgk gambar pun dah syukur..
Lyn Yusoff said…
Ya Allah...
sungguh cantik betul pics tu sid.
rasenyer mau je lyn kesane.. insyAlah.. diberi peluang untuk mejejaki kaki ku ke sana..
♥Syamelia♥ said…
well, tiada tpt seindah mekah...
hope dpt pg lagi...

setiap kali lps solat mmg ada solat jenazah, setiap fardhu, without fail...
n dorg berebut2 nk usung jenazah...
mulianya org yg meninggal 2...
UmiMia said…
seronoknya baca cerita u...tadi pagi pun dgr cerita u...mcm terbayang2 jer i kat sana....semoga akan sampai masa i pulak nanti...
ubisetela said…
Subhanallah...
tgk gambar & cerita kau ni aku pun naik berkobar2 nak menabung utk ke sana.
adenium said…
atty's - takper kakty...insya allah...satu hari nnt allah menjemput kakty juge... :)

lyn yusoff - insya allah lyn..semua kita akan dijemput...pengalaman yang tak dapat di tempat lain...

syamelia - yess... sangat setuju emi... sid pun harap sgt dapat kesana lagi..

umimia - insya allah rose...:D

ubisetela - jom menabung... aku pun nak kesana lagik kalau berpeluang...

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan