kehilangan

(google pix)

aku rasa...semua orang pernah merasa kehilangan kan... tak kesah lah.... satu kehilangan besar... atau kehilangan kecil... atau apa sahaja lah... janji kehilangan... hilang duit sepuluh hengget pun kehilangan jugak tau.... emmm ... actually... aku tetiba rasa nak citer pasal kehilangan nih... sbb dok dengar topic kehilangan kat hot.fm harituh.....

kalau dalam hidup aku.... memang dah banyak kali... dan macam macam kehilangan yang aku dah lalui.... kalau yang dah lama singgah sini... atau yang dan membaca entri2 lama aku... tentu dah tau... tentang kehilangan besar dlm hidup aku.... kehilangan emak dan ayah... tak payah lah aku bgtau bagaimana perasaan tu lagi dah.... itu lah kehilangan yang amat terkesan (errr..ada ke ayat word nih..? ) dalam hidup aku... walau sudah bertahun2 berlalu... tapi kesan kehilangan itu.... terasa hingga kini....

forget about kehilangan kekasih hati... yang dtg singgah sekejap dlm hidup dan pergi... memang lah kehiangan begini...akan buat kita sedih jugak... tapi tidak boleh lah dibanding degan kehilangan emak dan ayah.... ye lah... mereka datang dan singgah dalam hidup kita..
dengan ntah haper2 agenda... kemudian pergi... anggap sahaja lah tiada jodoh... tapi...siapa lah kita tanpa emak dan ayah... senang citer..tanpa mereka... tak akan kita kenal dunia nih....

bila cerita pasal kehilangan... kita mesti bercakap.. tentang... kita kehilangan orang yang kita sayang... dan sebagai nya... dengan kata lain... kita yang kehilangan.... tetapi... bagaimana kalau orang lain yang akan kehilangan kita.....adakah mereka kesah...??

emmm... masa dengar topik pagi tuh... ada seorang perempuan nih... dia bercerita tentang orang kesayangannya yang akan kehilangan dia... kesahnya... dia telah di diagnose.. ada kanser.. dan tak akan hidup lama... so.. dia pikir... tentang anak2 nya....emmm sedh jugak kan...
sepanjang aku dgr pagi tuh... ini jer satu yang lain... tentang orang yang kita sayang kehilangn kita...yang lain..semua citer tentang kehilangan orang tersayang...cuma cara...tempat..waktu jer berbeza...

sebenarnya... bila dengar orang itu bercakap... tentang mereka2 yang akan kehilangan dirinya... tersentuh jugakkan.... bila dia kta... bia bangun pagi... rasa bersyukur sgt..sebab masih bernyawa..... emmmm... sepatutnya... kita semua setiap kali bangun tido... perlu da rasa syukur tuh kan... tapi kita nih... emmm lupa jer nak bersyukur...cam aku lah jugak...taapi kan korang...
perasan tak... sebenarnya... kita sendiri juga adalah orang yang paling menyayangi diri kita kan....

owhh ya... bebaru nih jugak... aku kehilangan seseorang.... kehilangan boss aku... sebab boss aku dapat promotion.... rasa sedih sgat tau... actually baru jer boss tuh dipindah kan ke tempat aku.... tetapi rezeki nya lebih... terus dapat promotion lagi...tahniah boss....
memula dia dtg...aku macam terkejut jugak.. sebab rythm nya lain...tapi... aku cuba lah ikut rentak... rupanya nya...boleh... mungkin cara nya agak keras dan tegas... rupanya... cara begitu... membuatkan aku lebih berusaha... dan.. kerja jadik lebih efisyen... bila aku sudah dapat mengikut momentum nya dengan positif.... boss pulak nak bertukar keluar.... sedih kan.... apapun.. aku siap cakap kat boss hari tuh... aku harap akan dapat boss yang macam dia gantikan tempat dia... 'patah tumbuh hilang berganti' ,... tapi kehilangan emak dan ayah tidak ada pengganti kan....

emmm sampai kehilangan boss pun membuat kan aku terasa kan.... korang pernah tak rasa kehilangan yang amat sangat...??... tapi kan korang... orang akan terasa kehilangan kita bila kita sudah tidak ada lagi... tak kira lah... takde lagik kat tempat tuh ke...
atau apa2 sahaja lah... begitu jugak kehilangan org lain... kita terasa bila orang tuh dah takde...errr... tapi da jugak yang kita rasa suka bila orang tuh dah takde kan... ada tauuuu... jgn tipu lah... memang ada...hhehehe...

apapun... hargai lah seseorang... atau sesuatu itu...sebelum kita kehilangan nya...


Comments

Ayu Zuraida said…
kehilangan arwah mak dan ayah mmg xkan ada penggantinya..walaupon ayahman dan mi cuba utk menjadi penggantinya, tapi kini kita terpaksa terima hakikat yang kita juga telah kehilangan mi..:(

al-fatihah utk arwah mak, ayah dan mi..
Liza said…
kehilangan paling sedih buat masa nie masa arwah wan k liza meninggal, tahun 1996, since arwah yg besarkan liza, sgt sedih like a i lost my mom

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan