aku kan kakak

(google pix )


hai korang semua.... apa cerita harinih..???aku macam biasa lah jugak... ada tak sesapa antara
korang adalah seorang kakak... tak kira lah kakak kepada adik perempuan ke... kakak kepada adik lelaki ke..... kakak yang masih mempunyai kakak ke... maknannya korang bukan lah kakak sulong... kakak yang ada abang jer..tapi takde kakak lain... atau apa2 sahaja keadaan lah... emmm tetiba jer tanya soklan macam tuh kan....hehe... dah sebab aku kan kakak... so sebab tuh lah aku tanya....

jom aku nak share stories.... being a kakak to 3 younger sisters.... dengan kata lain.. kakak sulong lah kan.... ada sesapa anak sulong tak kat sini.. hehehe...emmm... alwitz ada pros n cons nya jugak lah being a kakak nih ... tapi kakak sulong...(abang pun ye gak kot..) adalah sungguh dominan..... senang citer...bossy jugak lah... kengkadang... nak buat camne... dah lumrah cenggitu... hehehehe

mungkin persekitaran kita menjadikan kita dominan...memang aku rasakan itu...kalau dirumah... kita banyak... menyuruh dari disuruh... heheheh.. best gak kan...tapi satu keadaan dimana aku terpaksa mengubah sedikit persekitara hidup aku tu... masa aku masuk UNI dulu...
aku nih dulu budak skip..(macam kat sekolah org panggil budak lompat tuh kan...).. so.. persekitaran aku bukan lagik kengkawan yang sebaya... rakan sebaya masa tuh.. ada lah dua tiga kerat jer.. kalau kat faulty... adalah sket2 jer kan.... so at least kengkawan aku... adalah yang paling tidak setahun lebih tua.... so... kene lah ubah sket senario hidup kan... mana ada nak menyuruh itu ini lagik..hehehehe... so..skang aku dah boleh lah tidak menunjukkan dominasi aku itu....

emm.. berbalik pada citer being a kakak.... aku rasa... walaupun... aku nih... ada cara kehidupan aku sendiri....tapi nature sebagai seorang kakak itu... tetap ada... paling tak... aku rasa.. aku seorang yang protective... paling tak kat adik2 aku...jer lah kan... kalau tak caya...tanya lah adik2 aku... ye ke... hehehhehe....cuma keadaan skang... agak kurang lah... sebb masing2 dah besar... dan ada kehidupan sendiri....
kalau dolu2... siap lah ayah aku... suh aku make sure adik2 aku nih ok... kalau sesama bajr kat KL dulu... mesti jumpa... setiap dua minggu sekurang2 nya... dan banyak lah rules yang ayah aku dah tetap kan... emmm aku nih... memang hidup diatur dedulu.... penuh jugak dengan peraturan... emmm.... no komen...hehhehehe

dengan hobi memasak ... aku memang akan sediakan food for them... sampai lah dorang sumer dah kawin pun....aku bleh bangun awal pagi.. dan masakkan.. untuk dorang bawak bekal...buat sarapan dan sebagainya.. kadang2..aku sendiri puasa..(puasa ganti ke.. sunat ke..) tapi tetap..
bangun awal dan sediakan sarapan... pernah dulu.. one of my sis.. stay dengan aku... hampir tiap hari aku sediakan sarapan.. untuk bawak bekal gi keje... sampaikan kalau dah takde apa.. nak bekal nugget pun... aku yang gorengkan..hahhhh... kakak is alwitz kakak lah kan...

aku ada adik yang agak kurang sihat... kadang2.. dah jadik satu rutin...tolong shopping kan groceries..(duit dia bagik lah..).. aku tukang gi berlegar ke jusco.. tesco.. bagai... carikkan barang...

tapi kengkadang best jugak being a kakak nih... ye lah..best jugak... balik pada nature of sister yang boleh arah mengarah nih... kalau gi shopping ke... tak perlu aku nak tolak troli bagai... (emmm... aku tak suka erk... tolak2 troli nih...)... aku suka ambik barang..campak2 jer... tak perlu nak hangkut nih... atau.. so.. kalau lepas bayar2 tuh... ada lah my sis yang.. tukang bawak... so aku seronok jer. menjelajah ke kedai lain.. tanpa barang kan..hehehe.. sampai ada lah jugak adik aku merungut... ..'emm along... kalau gi shopping...semua barang orang bawak...dia bawak resit jer...' ...best kan..hehehehe

dan yang seronok jugak... kalau jadik kakak yang kengkadang sengkek nih... (hehehe..) ...senang jugak nak buat temporary loan... atau pun senang2 suh orang banjer... lebih2 lagik ..kalau dorang baru keje ke.. haper ke... gaji pertama... mesti belanja kan..hehehe masa gaji pertama aku...dorang kecik lagik...so banjer chikedees jer... hehehehe....ehhh,... tak jugak tau...ini rasmi keluarga kitorang dah skang nih kot.... kalau dapat sesuatu rezeki... hah pandai2 lah open table kan... alah.. famili korang pun kan... cuma... time2 gini lah bleh demand sket kan..hehehehe

emmmm...bila cakap gini....bukan lah... adik2 aku takde plak menolong aku... ada jugak... kang marah plak dorang nih kang...heheh ..tapi sebab being a sister,... memang dominan.... cakap pasal dominan nih... mungkin masa kekecik dulu....memang seronok lah... sebab kita asyik nak bully jer kan... tapi dah besar nih.... kita lebih banyak kerjasama kot....cuma sesekali jer... kerja sorang..heheheh...

tapi kan korang.... dari kecik dulu... aku memang nak sgt ada abang... atau paling tak kakak jugak lah... tapi...nak ada kaka nih...kurang sket,.. sebab cuba korang tanya adik2 aku...best ke.. dorang ada kakak...??heheheh... sebab masa kekecik dulu... mostly kawan2 aku ada abang... dan bercerita itu ini... bukan apa... dulu... kalau kita kakak...kita lah....protector...provider...etc... so kita nak rasa apa yang orang rasa...kannnnn

tapi skang... takde lah cenggitu pun.... ehhh... ke aku je kakak yang cenggini erk....emmm takgang lah cenggitu.... well... well... well... apapun... adik2 ku.... aku kan kakak...heheheh... :D


Comments

Ayu Zuraida said…
ooo..ni mengata i la ni erk..skg i y maskkn kat org tau..dulu lain la i basuh tngan je..tapi dulu u mask, y kemas i tau..hehehe..
Munirah Abd said…
saya kakak sulung yg garang!! hehe :D

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam