catatan perjalanan : Kembara Baitullah - makkah

tarikh 7 april 2010... memang dah lama aku tunggu2... sebab tu lah tarikh aku nak berangkat ke tanah suci mekah... untuk menunaikan ibadah umrah...tak ramai yang tahu mulanya... kembara aku ini adalah berseorangan... mengikut 'mahram tumpang'... dan kumpulan jemaah yang lain lah... untuk kumpulan 7-19 april... irna yakin...yang diketuai oleh tn haji zainal (http://www.motivasihaji.com/),...

memandangkan hari kerja... aku ingat nak pergi sendiri sahaja ke KLIA.... cakap kat hadik beradik aku.. tak perlu lah cuti... tapi .. ayu (ayuthesun.blogspot.com).. memang offer nak hantar...ke KLIA...dan june...jugak... dtg jumpa aku kat KLIA... thanks u all.... emm... seb abik jugak... rupanya... perasaan nak mulakan kembara nih berbeza dari nak gi memana yang lain... alhamdulillah..
sebenarnya...tarikh tu memang aku nak sgt2... dengan harapan... 8 APRIL 2010... aku akan berada di tanah suci... ALHAMDULILLAH.... penerbangan malaysia airlines MH150 pada jam 3.15pm ... telah selamat mendarat kat KAAIA(King Abdul Aziz International Airport) Jeddah jam 12.08am-malaysian time-8 april dah tuh.... tapi local time baru kol 7.08pm.. so .. aku muda 5 jam.. hahaha...

alhamdulillah... semasa nak mendarat tuh... makcik S ajak aku ikut dia ngan pakcik H dan famili makcik S1 jugak...bayangkan..kalau aku takde kawan masa tuh... adoii... nak lepas imigresen dia bukan mudah cenggitu jer.. dah lah ramai yang hamat orang... (macam kat gambar airport jeddah yang aku post sebelum nih..)..tetiba masa time makcik S1 ...dia tanya mahram... so aku yang kat belakang nih.. dah risau... mahram tumpang aku.. dato' RZ.. kat belah satu lagik.. dan dah lepas kot... tapi... Allah permudahkan semuanya...takde plak dia tanya aku... lama jugak tau q tuh... sejam lebih kot...lps tuh...dah ambik barang bagai... nak kuar... ada org mintak pasport... memang kami dah dimaklumkan.. awal2 lagi... yang bila sampai di luar airport akan ada orang kutip passport...tapi.. bila cenggitu keadaanya... risau jugak... emmm tapi memang dah begitu prosidurnya...

kemudian... muassasah /mutawif kami.. Pak Jur (warga Indonesia) .... telah membawa kami..ke bas ... tungu semua org... dan tunggu passport dipulangkan ,..lama jugak.. badan memang dah penat... oh ya... kami dalam ihram masa tuh... dah berniat di miqat (qanul manazil..)..masa dlm flight.. so pantang larang kene jaga,... emm... mungkin bagi perempuan.. takde lah susah sgt ihram nya... tapi pertama kali berihram.... tau2 saja lah kan...

perjalanan dari jeddah ke makkah... dalm sejam lebih sket jer... so.. slm perjalanan tuh.. pak jur bagik tazkirah... mata sungguh lah mengantuk... dan letih jugak nih... dlm flight tadik tak boleh tidor pun... 8 jam tuh.... bila dapat rehat kejap tuh... mata terlena kejap.. dlm 5 minit jer kot... tetiba terdengar..pak jur memberitahu... kami dah masuk ke sempadan tanah haram.... masa tuh.... jam 12.05am -local time- 8 april 2010.... :D ... alhamdulillah.... ini lah hadiah birthday paling istimewa.....dapat menjejakkan kaki di tanah haram pada tarikh itu..dan mengerjakan ibadah umrah...
sampai dihotel...kami makan kejap... dan diberi bilik.... lepas bawa barang ke bilik... kami turn semula.... untuk selesai kan umrah.. i.e tawaf dan saie... masa tuh dah kol dua lebih local time...

perjalanan ke masjidil haram... dlm 200m ... buat aku sgt berdebar2.... subhanallah... tatau macam mana nak describe perasaan masa nampak MASJIDIL HARAM tuh... biasa tgk dalam tivi jer... ini sudah tersergam didepan mata... once aku step in ke dalam masjidil haram... mata tercari2 kaabah... maklum lah orang ramai... terasa mcam mencari sesuatu yang sgt2 kita nak tgk tau... dan bila ternampak KAABAH... sebak rasa nya perasaan ini.. terasa sungguh kerdil diri nih... (selama nih tak sedar diri..heheh) ...


kami yang mengikut pak jur... mengerjakan tawaf ..selepas solat isyak dan maghrib di masjidil haram tuh.... ada jugak yang buat sendiri.. bagi yang dah pernah buat umrah kan... kemudian.. bersaie.... antara safa dan marwah.... selesai bergunting-tahalul... dlm kol 4 macam tuh... emmm takkan nak balik hotel kan... so tunggu subuh terus....buat lah apa yang patut di dalam masjid... tapi mata memang sgt mengantuk masa tuh... bayang kan... sudah dah dekat jam 10 pagi waktu malaysia... belum melelap kan mata lagi... dengan perjalanan yang jauh tadik... tapi alhamdulillah... allah telah mempermudahkan segala urusan....

lepas subuh... terus balik hotel... masa tuh... aku tatau dorang kat mana.... sebb aku dah terpisah selepas saie tadi... ada yang nak berwuduk semula dan macam2 lah kan...lepas segala urusan sket.... dapat lelap kan mata dalam dua jam... emmm nikmat nya.... sebelum bersiap untuk ke masjidil haram lagik.... untuk solat zohor....

so... sehari dua tuh... begitu lah aktiviti di makkah.... beribadat semampu yang boleh... buat umrah... atau.. tawaf sunat... dan sebagainya.....carik peluang mana yang dapat... ye lah... dah lah pertama kali kat mekah... ntah bila lah agaknya... aku akan dijemput untuk jadi tetamu allah lagi....belum balik pun dah boleh pikir macam tuh tau....tapi... memang aku berdoa supaya dijemput kesana lagik...

semasa disana... sanggup jer kalau orang ajak bangun awal.... untuk buat tawaf sunat dan sebagainya... alhamdulillah... sebilik dengan makcik A, makcik N dan Ila... emm macam dah kenal lama... maklum lah... aku jer yang datang seorang diri....memang dari sebelum pergi aku sentiasa berdoa.. semoga aku dapat oarang2 seperti mereka.... maklum lah... amcam2 jugak pengalaman dari kawan2 yang aku dengar....

pagi jumaat tuh.. aku bangun seawal dua pagi kalau tak silap... sebab nak buat tawaf sunat... padahal.. baru jer terlelap rasanya... tapi semangat masa disini memang kuat... sebab niat kita ke sini takde yang lain kan.... emm lagipun buat pagi2 nih... seronok sket... sejuk... kalau buat tghari... adoii... panas... emmm bab beribadat pun berkira kan... takde lah bukan mcam tuh... aku selesa buat awal pagi sebelum subuh... orang kurang lag ramai nya....katanya aku lah... tapi masa bilanya takde orang kan... :D...

masjidil haram nih... memang 24 jam orang sentiasa ramai... cuma hati kita jer kata.. nak tawaf waktu2 tertentu... pagi lah.. time orang takde lah..... tetapi... sebenarnya... bila sudah berada disana... kita sentiasa terpanggil untuk ibadah... masa tuh... kita dah lupa.. panas ...sesak... dan sebagainya tuh... alhamdulillah... Allah sentiasa mempermudahkan urusan....

pagi itu..kami berlima kot... ke berempat ntah.... lps tawaf sunat.... kami cuba untuk solat dalam hijir ismail.... emmm...masya allah... org berpusu2 lah nak masuk kan... tak campur dgn org tgh tawaf lagik... agak susah jugak nak menghampiri hijir ismail tuh... memang susah... tapi kami kuatkan jugak lah semangat... mana tau ada rezeki solat di hijir ismail... so kami cuba juga... dah nak masuk... macam tak boleh dah... org dah sesak sgt di tempat yang agak kecik tu... tapi kami tetap juga cuba ... polis2 arab tuh dah bising tak bagik org masuk dah... malah... dok tengah halau orang keluar.... ntah macam mana... terlepas jugak kami bersesak ke dalam... dapat satu ruang yang ntah boleh ke nak solat ntah... tapi tawakal jer lah... rezeki tuh... elok kami bersolat... orang2 lain dah dihalau keluar.... cuma tinggal kami dan 4 5 orang yang lain jer... tempat rasa lapang sangat....alhamdulillah...tak pulak kami dihalau... dapat solat dan berdoa bagai... dah siap semua tuh... baru lah terdengar jeritan ' ya hajjah... pergi!! pergi..!! ' .bukan 'yalla' lagik dah... pergi tuh...hehehe.. emm alhamdulillah.... kami di halau setelah selesai...
kemudian kami ada ziarah sekitar kota makkah....melihat tempat yang dikunjung jemaah haji... seperti... arafah...mina...dan muzdalifah... serta tempat sejarah sepert jabal tsur.... owh ya...di arafah tuh ada satu tempat dipanggil jabal rahmah... di situ lah... nenek kita siti hawa berdoa untuk dipertemukan semula dengan nabi adam....so jabal rahmah dijadikkan tempat untuk memohon kepada allah... untuk dipertemukan... dan sgt terkenal jugak orang memohon kepada Allah untuk dipertemukan jodoh...

so... being a single nih... semua orang lah suruh aku dan ila(roomate aku kat sana yang single jugak...) naik kesitu... memohon kepada allah... nak panjat tuh.. masya allah... dengan ramai orang nya.... jabalnya... takde lah tinggi pun... so .. aku dan ila... ke atas jabal rahmah lah jugak akhirnya... memohon lah kepada allah...kemuadian nya.... selepas dah turun tuh... dok tgk lah... jualan kat bawah tuh... sambil nak beli air.. keadaan kat disitu mmang sgt panas lah kan... rupa-rupanya... aku ngan ila jer yang belum naik bas... dato RZ dah siap carik kami lagik... bila naik bas.. apa lagik... they all tease lah kitorang... sebab.. 2 single ladies nih... lama sgt bedoa kat jabal rahmah tuh... :D

kemudian kami ke jiranah(ada yang eja jiaranah...dan macam2.. apapun kita tau dimana tempatnya..)...untuk berniat ihram....lalu jugak di terowong muassem... kalau ada sesapa yang ingat... tragedi terowong muassem... tahun 90 dulu kot... masa tuh... arwah nenek dan arwah mi aku pergi mengerjakan ibadah haji... tapi skang terowong tuh dan elok.....

selepas solat zohor... ada yang terus buat tawaf dan saie untuk selesaikan umrah.. tapi kami... pulang dulu... kerana cuaca yang sgt panas ... emm... padahal letih sgt kot... so lps solat asar..baru kami teruskan tawaf dan saie.... kan dah cakap orang tetap ramai... kami tangguhkan ke lepas asar tuh...supaya kami dapat rehat sekejap..memandangkan memang sudah agak letih... kalau dalam ihram lama2 risau jugak kan... kang terlanggar mana2 larangan dalam ihram tuh... tapi semuanya berjalan dengan baik... betul2 abis saie... orang dah nak solat maghrib... kami solat di bukit marwah sahaja...owh ya... umrah yang sunat kali nih.. aku buat umrah badalan... untuk arwah emak....

semasa di makkah... sempat solat jumaat dua kali.... kalau hari jumaat.... kol 10 kami dah pergi ke masjid... untuk solat... masuk waktu zohor dalam 12.30 macam tuh... sebab hari jumaat... memang ramai orang ... tak payah cakap lah orang yang datang untuk ibadah umrah... malah pada hari jummat jugak lah... org2 arab ... dari jeddah dan sebagai nya... dtg untuk beribadah di masjidil haram nih... dari khamis malam lagik sudah ramai sebenarnya....

mengikut pengalaman orang2... yang dah sering dtg... ramai sungguh.... orang dtg untuk ibadah kali ini... tak macam dulu....emmm cuba bayangkan... kalau musim haji.... dan bayang kan lagik di padang mahsyar nanti....

kami ada ziarah lagi ... tapi nasib tidak menyebelahi kami... kerana... muzium ditutup... memang pelik undang2 disini.... dorang ikut suka jer nak tutup... emmm..mungkin sbb dah terima banyak sgt kunjungan agaknya... bayangkan... bulan march yang lepas... terlalu ramai yang datang untuk umrah... biasalah... baru dapat kebenaran...selepas musim haji yang dulu.... kilang kelambu makkah juga...sudah tidak dibuka untuk umum... emmm takper lah... kami lihat dari luar sahaja.... kemudian kami ke hudaibiyah... untuk niat ihram.... semasa perjalanan balik ...kami singgah di ladang unta... ada yang cuba susu unta.... cuma 5 riyal sahaja sebotol kecil tuh.. emm aku... hanya tgk dari dalam bas sahaja..cuaca yang sangat panas... aku tak berani nak turun ke padang pasir tuh... sebab masa tuh kesihatan agak kurang baik... badan dah lain macam... nak demam... alhamdulillah tidak melarat....
satu lagik tempat untuk berniat umrah nih adalah kat tanaem... kawasan tanah halal yang paling dekat lah ngan tanah haram... bout 6 km jer kalau tak silap....

ada diriwayatkan... sesiapa yang meninggal dunia di tanah suci... dijamin mendapat syurga... sudah tentu mereka adalah orang2 yang terpilih.... kat masjidil haram nih... setiap kali lepas solat fardhu... ada solat jenazah.... bayangkan... paling tidak mesti ada satu jenazah... malah..kadang2 sampai 5 6 orang pada satu masa.... kalau solat dibawah... kami akan nampak... jenazah dibawa masuk... atau... selepas solat... jenazah dibawa keluar.... bayangkan... berapa ramai umat yang solat untuk jenazah itu... owh ya... makcik A yang sebilik itu juga... suaminya meninggal di madinah... semasa hendak mengerjakan umrah april tahun lepas... sudah setahun ....makcik A juga bersama2 suaminya pada tahun lepas... tapi hanya beliau sahaja yang sempat mengerjakan umrah sehingga habis....

owhya... ada rakaman... kembara ini sebenarnya... tapi bukan group aku nih.. ada group satu lagi... sebenarnya... hajah raihanah abdullah(pengurus besar irna yakin travel n tour - beliau adalah kakak kepada imran)... ada bertanya dulu... aku nak join yang ada rakaman tu atau aku nak stick to my plan nak ada kat makkah pada 8 april... sebab kumpulan itu... bertolak 8 april dari mesia... emm.. setelah dikira2.. aku stick to my opwn plan jugak lah akhirnya... tapi setelah.. beberapa hari di makkah... aku bertemu juga .... rakaman itu dibuat bersama ustazah asni... untuk siaran di bulan ramadhan dan hari raya nanti.....aku ada gak join sesikit slot nih masa kat mekah... :D
so begitu lah kesah perjalanan kembara baitullah aku semasa di makkah... ini kesah perjalanan jer lah kan... kesah pengalaman tuh aku buat entri lain ye... sabarrrrr...



Comments

BaiDuRi said…
bestnyaaa..!!! Alhamdulillah..niat awak dah tercapai..Mudah-mudahan turn saya & family akan sampai juga 1 hari nanti..

Mmg salute tabik spring la kat awak..manage to do it by urself..
Lyn Yusoff said…
Alhamdulillah sid..
segalanya berjalan dgn lancar.. sudah menjadi tetamu Allah di sana..
impian nak menyambut kelahiran pun tercapai sudah....
semestinya ada kenangan yg paling manis disana kan...
atty's said…
alhamdulillah sid..semua nya berjalan lancar..syahdu je kty baca..mcm ada kat sana..harap satu ari nanti kty diberi peluang ke sana.insyallah ..
cik syahira said…
assalamualaikum kak sid.

setiap kali baca entri-entri macam ni, meremang bulu roma.
hati ni teringin sangat nak ke sana.
insya Allah, moga dapat jejak kaki beriadah kat sana.
amin.
adenium said…
baiduri - alhamdulillah.memang bestt sgt.. insya allah..berdoalah untuk turn awak.. dan saya lagik.. :D

lyn yusoff - alhamdulillah lyn... banyak kenangan... yang buat sid sgt2 nak lagi ke sana... :D

atty's - insya allah kakty.. sama2 kita berdoa... semoga kita semua dijemput sebagai tetamu allah... :D

cik syahira - akak yang baca balik pun meremang.. :D .. insya allah syira.. sama2 kita berdoa..semoga dijemput sebagai tetamu allah...

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan