gambar2 kembara baitullah -III

skang aku nak share beberapa gambar sekitar kota madinah pulak.... kat sini... sekejap jer kami stay...dan nak g masjid pun kalau kantoi bawak henfon ke.. kamera ke... naya gak lah... so mana2 yang ok lah aku letak sini... yang lain tuh.... sooner ... aku post kat FB jer... :D

masjid nabawi... atau masjid nabi....

erkkk... apa plak tuh.... nampak cam pelik jer kan...macam rangka apa jer... besar plak tuh.... emmm actually nih lah structure payung kat luar masjid nabawi nih.... ada yang dah terpasang sket... so skang sedang ditambah lah keseluruh bahagian masjid... so... sesapa yang solat di luar kawasan masjid tuh.. takde lah panas.....

ini lah gambar payung yang dah siap.... besar sgt payung nih....

macam nih lah kalau payung dah nak mengembang...

dan macam nih lah rupa payung tuh.... bila dah betul2 kembang... payung nih... biasa terpasang waktu solat zohor ke asar jer.... sebab waktu solat lain... matahari tidak tegak kat atas kepala......

bahagian lain di masjid nabawi jugak... kalau tengok kubah hijau nih... semua oarng tau... ini lah makan rasul kita... nabi muhamad....

kota madinah jugak... sedang pesat membangun... banyak bangunan lagik sedang naik... keadaan di kota madinah ini agak berhabuk.. sebab banyak kerja pembangunan..dan keadaan yang berangin.....

ini lag masjid kuba' ...

pasar tamar... macam2 kurma ada dijual kat sini... bukan tu jer... ciklat...kacang dan macam2 lah... adoii... sungguh penuh sesak... tatau nak beli haper... dah lah penerbangan malaysia airlines memang sungguh strict dengan berat beg kita tuh.... yang best nya... semua loose items kat sini... korang belh rasa dulu sebelum beli... tapi kalau dah banyak sgt... dan ramai sgt org... emm tatau nak rasa yang mana dah..:D

mesti semua pernah tau kesah perang uhud kan... so ini lah bukit uhud... yang kat bawah tuh pun bukit uhud jugak... dan di situ lah tempat 50 orang tentera memanah di dalam perang uhud dulu... emm kalau dengar cerita nya... sedih jugak kan... itu lah pengajaran nya.....




nih jer dulu gambar yang aku nak share ngan korang... later2 aku upload ye kat FB.... banyak lagik lah gambar nya....


abis bab kesah perjalanan dan gambar... aku dok tengah siapkan pulak pengalaman... ini yang banyak nak cerita... dan susah nak cerita... tuh yang jadik lambat sket... pengalaman kita di sana berbeza2... jadik... tak salah kan kalau kita berkongsi pengalaman... yang baik jadikkan tauladan.. yang kurang baik.. jadikkan sempadan... emm dah macam tazkirah lah pulak kan... :D





Comments

Lyn Yusoff said…
Sid,
tengok pic & cerita yg u sampaikan.. benar2 terusik jiwa ku ni. Kerdil disisi Allah SWT.
Bila lyn cerita kt my mum pasal kembara u kat sana...
dah lah kitorang masing2 nak kesana lagi. InsyaAllah....
adenium said…
lyn yusoff - i plak seronok dengar u excited lyn... insya allah... kita semua akan kesana lagik.. :D
Itulah Aku said…
Salam Ziarah,

Adalah satu "kebetulan" saya juga baru selesai buat en3 mengenai Madinah dalam siri"Kenangan sepanjang hayat"

Adalah satu rahmat bila Allah telah memberikan kita ilham dan perasaan untuk menulis mengenai pengalaman di Makkah dan Madinah ,apalagi dengan rakaman yang indah-indah.

Semoga usaha kita diberkati,Insyallah.

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam