kenangan PUASA-RAYA -II

gambar dar google.com



apa lagik nak citer..jom kita sambung kenangan aku zaman2 puasa ngan raya... hehehe... bab balik kampung... hah.. dolu2..masa takde kereta sendirik nih... huhhh hazab lah sungguh tau masa nak balik.. kengkadang puasa jer.. tiket bas nak balik kampung dah abis..sokmo lah aku tak beringat nya..so.. manjang lah kalau time raya... naik bas kat seremban.. apa lagik mintak tolong lah kaum kerabat yang dok seremban.. mintak tolong belikan.. hehehe.. heret plak beg dr kl gi seremban.. masa tuh tak mampu lah nak naik flight nih kot... hazabbbbb


hmm kangangan masa nak raya gak.. bila mak dah takde nih.. kan time raya... jiran tetanga ada lah hantar itu ini time pagi raya kan.. kengkadang... hahh..sesiap beli cake ke hapa untuk balas pinggan dia kan.. takdenya lah nak bagik lemang rendang nya kan..hhehe..normally.. aku lah yang jadik chef de mission... adik2 aku suh kemas umah jer...


citer pasal masak2 nih.. aku nih yang sungguh lah jahil nya dulu bab2 masak nih... dah takde sapa nak masak kan.. so aku pun plan lah nak buat rendang ayam.. (dah pandai lah buatnya.. sbb dah belajar dan pernah buat) .. so.. masa gi pasar.. susah nya nak carik ayam.. skali tgk ada satu tempat tuh org jual ayam... adalah orang beli.. 'eh kat sini rupanya jual ayam..' ..so aku pun beli... skali.. balik umah.. rasa macam lain jer... ghupanya ayam pencen erk.. muahahah... sampai skang ingat... seb baik buat rendang... so.. ok lah... kalau kata aku nak buat ayam masak merah ker... korang bayangkan lah sendirik camner.. malas aku nak bayangkan.. hehehe
dulu... aku pernah nak rasa berpuasa dan berbuka kat sarawak... kat kuching ke gitu lah.. sbb dok tgk... zahid AF tuh berpuasa kat situ kan.. skalik.. dua thn dulu kot... dapat... huhh... best nya... ngalahkan dapat berpuasa kat london.. apa punya perbandingan lah aku nih.... kalau korang tak ingat,... atau tatau... meh klik sini dan sini jugak ... huhh memacam makanan yang aku rasa...heheheh
dulu2..ingat tak.. kalau yime dapat duit raya... wahhh.. seronoknya... ken main nih..sanggup gi beraya sana sini.. sebb nak kumpul duit raya... aku dulu.. kalau dapat duit raya..sayang nak bajer... simpan dalam bank... kalau zaman dulu... dapat seratus dua tuh dah kira banyak lah kan.. hahaha... alah..penyumbang terbanyak... adalah mak bapak.. dan sanak saudara lah jugak kan.... tapi kan... yang nak tergelak balik tuh... kalau dah gi beraya... taknak plak makan... nak duit jer... hahaha... hishhh cenggitu pun ada kan... hehehe
bayak benor kesah kengangan makan aku nih kan.. hehehe... nnt sambung lagik ye.... :D





Comments

atty's said…
kty pun tak dpt bayang kan ..
kalo ayam pencen buat masak merah ..huhuuhuh
adenium said…
atty's - hahahah... sampai skang teringat kakty... hahaha

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan