ILUSI


tetiba jer tajuk ilusi kan.... nih mesti penangan citer ilusi kat tv3...kol 630 tuh kn...hahaha ye lah tuh... tapi aku actually tak lah suka nak follow citer petang2 tuh...bukan apa... addicted susah... satu keje plak aku nak kene balik...dok ngadap tv kol 630.... tak bleh...tak bleh.... kalau dah terada depan tivi... ok lah... layan jer...so... masa aku dok terlayan citer ILUSI nih.... tang part ESP tuh... bukan masa dia dok bayang2 tuh.... masa dia dok diskas pasal ESP nih....

ESP nih... etrasensory perception... atau bahasa mudahnya... sixth sense lah... deria yang satu lagik tambahan tuh... deria para normal... apa2 jer ....

kalau google ...nih aku adapat......Extrasensory perception (ESP), involves reception of information not gained through the recognized physical senses but sensed with the mind. The term was coined by German psychical researcher, Rudolf Tischner, and adopted by Duke University psychologist J. B. Rhine to denote psychic abilities such as telepathy and clairvoyance, and their trans-temporal operation as precognition or retrocognition. ESP is also sometimes casually referred to as a sixth sense, gut instinct or hunch, which are historical English idioms. The term implies acquisition of information by means external to the basic limiting assumptions of science, such as that organisms can only receive information from the past to the present.

actually kan... semua orang ada sixth sense nih... aku rasa lah... cuma... kuat tak kuat nya jer... atau... mungkin ada yang tak peraan... tak layan... ini.. pada pandangan aku lah... baca gitu2 jer kat internet pun... so korang google lah baca gak..hehehe...

naper aku kata semua orang ada.. sbb aku pun ada gak... cehhh dan dan dia ada gak ..hahahah... betulll... tapi aku nya sixth sense nih.. tak lah pegang barang bleh bayang segala kan... takk..bkan cenggitu... ESP nih ada beberapa kategorii gak tau...

mungkin dalam citer tuh... dia melebih lebihkan.. (MUNGKIN LAH) sbb nak menarikkan jalan cerita lah kot.... tapi apa yang aku ada nih... biasanya.. tentang orang yang rapat ngan aku... yang aku sayang ke... lebih kurang cenggitu lah... sixth sense aku nih... ala2 pemberi alamat... tapi bukan lah boleh.. bebila masa nak.. jer.. dia ada.. hahah... sungguh lah tidak ye.... jauh skali nak bayangkan macm dalam tivi....

ntah lah... aku dah pernah citer kot... yang paling aku rasa hebat penah jadik... aku tau masa mak dan ayah aku nak meninggal dulu... tapi... takkan kita nak mengiyakan nya... gilla kau... metilah aku beriya menikdakkan nya kan... series... sampai skang aku rasa..menyesal tak follow kata gerak hati masa tuh...dan biasanya...mende tuh... bukan yang aku pikir.. tapi dia dtg terdetik macam tuh jer...

biasanya... kalau dapat alamat cenggitu... mesti aku menidakkan nya... ye lah.. alamat yang aku dapat nih... biasanya petunjuk.... atau mende 2 yang seumpamanya lah... ada jugak kdang2 tuh... petunjuk tuh macam nak bgtau sesuatu.. kata lah aku tak suka kejadian A... so bila orang yang rapat ngan aku tuh... dalam keadaan A... mesti aku akan rasa tak tenteram... macam2 lah...cuma aku tak cukup petunjuk untuk meneka perkara yang sebenar...kadang2 aku rsa pelik jugak...

ada banyak jugak kejadian begitu dlm hidup aku... which is aku tak nak lah cerita semua kat sini...kwan2 aku yang tau tuh...dorang tau lah... ntah lah.. kdang2 aku pun tatau macam mana aku bleh ada bende2 gini kan.... tapi sebenarnya... itu lah cara tuhan nak bagik petunjuk kot....

dah tuh kan...skang.. aku dok follow lah citer nih... secara online ye..takde masa lah nak follow tiap2 petang...so lambat lah sket episod aku tuh... yang aku boleh berminat nak terus follow tuh... sbb banyak episod dlm ILUSI ni yng mengesahkan pasal ESP nih... terus tak semena2 kene layan kan...

huishhh... ntah naper lately mende2 yang bersubject kan mende2 gini...memang aku ska nak follow.... nih kira mende2 yang berkaitan dgn... menggunakan akal/otak/pikiran secara luar biasa sket lah kot... sbb mende nih.. kene focus.... maksud aku... minda kita kene fokus....
mungkin ini alah satu aktiviti untuk aku nak cuba macamana nak praktik untuk optimakan penguasaan subconcious mind nih... hahhh... ye lah sgt kan... bila dan boleh semua nih nnt baru boleh faham lebi lagik tentang self actualisation kot....

apapun... aku dah ter-addicted lah jugak tgk citer2 cenggini online... hehehehhe

Comments

kakcik said…
Apa sudahnya cerita ilusi tu, ek? Tengok2 dah cerita lain lak kat TV3 tu. :(
adenium said…
kakcik - sudahnya gila laki dia tuh kakcik... ayah dia pun mati... apa lagik kakcik... jom layan tv3 online... hehehe
adenium said…
kakcik - sudahnya gila laki dia tuh kakcik... ayah dia pun mati... apa lagik kakcik... jom layan tv3 online... hehehe
Liza said…
liza tgk the last episode sbb terbalik awal that day, laki dia jadik gile kan?
adenium said…
liza - ye betull... tapi kadnag2 malas tgk citer melayu yang typical cenggitu kan...nampak sgt suka berdendam... dan semua yang negatif tuh... :(

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam