kenangan PUASA-RAYA -I

image yang digoogle

sesekali ramadhan.. mulalah nak mengimbau kenangan puasa ke.. raya ke.. yang tahun2 sebelum nih... heheheh... mungkin for us adik badik... except for meme lah kot... mesti we all rindukan masakan mak di bulan puasa nih... well kenapa except meme..?? since mem memang tak ingat dah kengan bersama arwah mak...our beloved mom meninggal masa meme just turn 5...



ingat lagik.. kalau bulan puasa.,... memang suka betul kalau mak buat cucur udang... ngan daun kuchai... taugeh..udang... dan sos yang buat sendirik.. huhhh mavelesss... kalau yang tuh... ai paksa ye bangun sahur... sbb nak makan lagik... hmmm teringat plak... itu lah jugak.. kenapa aku sgt suka cucur udang... masa bulan puasa... tapi asyik terbeli cucur udang yang berserbuk penaik.. dan sungguh berminyak... so skang.. aku dah bleh tolerate tak bli cucur udang kalau gi bazar ramadhan... kalau tak dulu... itu WAJIB..walaupun tak jugak jumpa2 macam yang my mom buat...
kesah bangun sahur..yang sungguh lah malas zaman dolu... hish...puas lah mak aku mengejut kan... masa nak tido beriya suh mak kejut... kalau dah bangun... berchenta plak kat meja makan.. nak suap makanan... tetiba teringat telur dadar dan telur masin... skang dah ok lah bangun sahur... cuma makan plak tak lalu... jgn kan makan.. minum pun memaksa diri... kecuali minum air kosong...
bab ponteng puasa... aku rasa.. aku takde lah kot... cuma malas puasa ye.. KONON nya malas yang bersebab lah... hishh dolu...kalau sesekali bulan puasa.. dapat balik kampung berbuka time weekend tuh.. sampai jer umah.. mulalah aku buat auta kat mak.. nak berbuka... dengan ALASAN musafir... hmm being my mom.. yang dah memang tau... pangai aku... will never say no lah kan... TAPI... mak kata no.. bukan bererti boleh.. tapi kene pikir sendirik lah plak... ' mak tak kesah... nanti kalau ayah dapat tahu... tahu lah macam mana kan... lagi pun.. dah tinggal beberapa jam jer lagik nak berbuka ' ..hahhh ko... tapi skang nih... rajin sungguh aku puasa...sampai puasa sunat pun ye..hahaha
kalau zaman dolu... bila puasa nak raya nih... yang meriahnya.. main bunga api... tapi dolu takde lah kot sgt nak putus ...mati bagai nih kan... main ikut standard yang ditetapkan... tidak cuba mencreativekan diri tak tentu pasal kan... hmmm .. ingat lagik... dah lah berbuka tuh dok togok air jer lebih... dan tuh.. dengan termengah2... curik kuor main bunga api ngan kengkawan... bukan tak bleh kuor.. tapi... nak cepat kan... lps buka terus zasss... hahaha.. ngan berlari tgh perut penuh air tuh... adoiii... patut lah asyik tak larat jer bila puasa esoknya...
ok lah... nnt kita sambung lagik ye... hehehe.. kenangan banyak wooo...



Comments

atty's said…
kty pun tak suka beli cucur udang yg banyak minyak tuh..
Liza said…
liza suka cucur udang especially kalau sos nyer meletup!
adenium said…
atty's - thn nih blom beli lagik kat bazar...

liza - besttttt kan... hmm nak buat lahhh

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam