MISI-ATV

MISI ATV- 23 MEI 2010-KEMENSAH .....

hehehe... macam tak caya jer aku join nih... weiii aku nih skang dah tak hati kering dah.... roller coaster bagai...dahhh jgn ajak aku naik lagik... aku dah rasa dolu... skang... semua tuh... aku dah jadik berani..


memula si LOIS ajak tuh... wahhh menarikkkkkk..nak taknak.. nak taknak... last2 nakkkkkkk... tetiba banyak pulak agenda aktiviti nak buat weekend tuh... tapi end up... ATV gi lah jugakkkk...


so... tempat nih..kalau dari zoo negara tuh... dalam 5km ke dalam jer lah.... jalan dia... jalan kampung lah kan... cyclist pun ramai guna jalan nih... menarikkk nya... tapi... huishhh.. tetiba nak invest plak ke... ke basikal yang ada menelan puluhan ribu hengget tuh... tetiba jeles kat sorang kawan yang aktif bersukan nih...


whooppppsss... jom citer ATV... hehehe


tetiba nampak ..wahhhhh... berderetttt... excited... teruja.... sumer ada.... cuak lah jugak sesikit masa nih.... under control.... heheheh....

kasik close up sket.... errr.. kalau tak silap... mende alah nih untuk orang ramai ada 22 buah kot... so ok lah... kalau korang nak dtg.. sebaiknya 4 orang lah satu group... atau paling kurang dua orang katanya.....

bukan apa... senang dorang nak monitor... mana korang kat track tuh kan... ehh ini maksudnya bukan korang tak bleh nak datang satu group ramai2... datang lah... 8 orang pun... 10 orang pun.... nnt... dorang pecahkan lah... normally kepada 4 atau 5 orang lah the most satu kumpulan... cenggitu...

macam biasa... kene isi borang bagai... standard lah kan... dah isi sign bagai... baru hegeh2 baca apa dia kata kan... ini pun standard kan...hehehe... hari tuh...kami 8 orang sebenarnya... tapi punya tunggu 2 orang yang tetiba ada masalah kenderaan... buat kan kitorang satu group jalan dulu... untuk 4 orang....


aku... LOIS... kakaknya.. dan sorang mamat tuh... tatau plak nama... main sembang jer... lama jugak kitorang lepak kat air terjun tuh... owh ya...kitorang ambik package yang sampai ke air terjun tuh... dalam sejam ke sejam setengah lah.... dengan rege 100 hengget....

kasi close up sket... owhhh... ALL TERRAIN VEHICLE ghupanya.... dlm form tuh kata... takleh bawak lelaju...30-40 km jer... hehehehe

bekfast dulu... errr... bawak sendirik ye... no food provided... hehehe... aku bawak drummet... ada yang bawak nasi lemak... cucur bagai... so makan lah sesama...... hmmm... masa makan nih... dok borak2... tgk gambra... husihhh macam adventure sungguh... ehhhh baru sedar ke.... hahahah

masa nih... tahap kecuakan bertambah... cuak lah kan... camner nih... nak lalu kot jalan cenggitu... adoiii... jalan kaki pun tatau bleh lepas tak kot jalan cenggitu... inikan nak membawak mende alah nih.... hmmm.... camner nih....

bro nih lah owner dia... kasik briefing sket... ehh mau taknya... ada yang first timer tau... cam aku gak lah... nak start engine camno... gear katne..err.gear auto..front-neutral-reverse-...cam kereta aku gak... brake katner... hand brake...

ehhh kalau aku lupa kang camner... mula dahhhhh dia nak mencuakkan diri sendiri.... adoiii... rasa tak konfident plak nih.... heheheh...lps briefing... kitorang pun terai test lah dulu kat kawasan tuh jer kan...

start enjin... tukar gear front... gerak sket..keliling kawasan tuh... adoiii berat nya handle tuh... ikut turn sket... kat bawah tuh..tapi masih lah jugak kawasan sekitar tuh.... alamak... susah nya nak control handle tuh... beratttt... sedangkan kancil pun aku berhempas pulas kalau nak buat side parking...

tetiba aku stop.... 'saya tak konfiden lah' ... 'saya nak tarik diri lah' ...ha kooo... nampak cam hebat jer... cehhhhh blom paper nak tarik diri kan... hahahaha..... tapi dorang nih kan cekap... so... ada sorang mamat nih.. orang dorang yang lead tuh lah...lupa nama apa ntah... bawak aku dulu kat area tuh... bukan bonceng... tapi dai dok tepi... sambil bawakkan... dia nak yakinkan aku... kalau kita ikut cara yang dah diterangkang... memang tak jatuh... cenggitu lah lebih kurang...

adoiii... berbelah bagik lagik nih.... terus dorang suh aku kat depan skali... lps yang lead tuh... dengan kata lain... takde chance nak tarik diri lah nih....

cabaran pertama... nak turun dari kawasan tuh... adoiii mencabar sgt2 dah bagik aku tuh... tapi... tang turun nih... kawal handle... ngan brak bebaik... ok lah kan... then ikut jalan biasa jap... owh.. hati dah nak berbunga lah kan... tak sampai 500 meter.. masuk ke hutan.. track nya.. hahaha... apa ko hengat nak naik atas jalan raya...hahah

bukit tuh... series curam... macamna nak naik nih... series beb... aku memang mengaku kalah terus dah.. mula2 dah jumpa yang curam.... aku memang kalau bleh nak call-off terus dah aktiviti nih... mesti LOIS gelak baca nih...hahahah

tapi bro yang tolong aku tadik tuh... terus.. dok kat tepi tuh... dan dengan mudahnya... menaikkan mende alah nih... hadoiii... senang sungguh tgk dia naik... padahal.. ngan aku yang berat nya... tapi dia macam sempoi jer... dh lah sebelah tangan jer... hahaha... heyyy... dorang mesti lah well trained kan... hahaha...so tambah lah sket level of konfiden.... sket jer tau... sketttt sgt... tapi bleh lah aku terus kan......hahaha...

dah sampai jugak aku ke 7-tier waterfall nih... so tinggi lah maknanya kan... kat tepi tuh kan gaung... yang aku takut sgt tuh.... sbb berat nak kontrol handle... kalau jatuh lam gaung camner... hmmmm ... nak pikir negatif jer... huishhh mau taknya kan...

kat rimbunan buluh pun... macam mencabar gak... sebab kene tunduk bagai... yang tak bleh tahan... yang kene tunduk habis... sampai aku ala2 tak tgk depan dah... buluh pun dah kene helmet..hahahah....jambatan buluh tuh pun..hahahah cuak beb..cuak...

tapi sebenarnya... mende nih tak jatuh... walaupun gerak ngan 3 tayar.... kalau senget benget pun... dah memang design macam tuh kan... cuma kita dah biasa... kalau senget mesti nak jatuh... kalau nak jatuh mesti nak tahan kaki... adoii... penat jugak hantar isyarat ke otak supaya jgn pikir mende yang diasa dipikir... hehehe...


kat track nih ada gak orang main scarmbler nih... wahhhh... masa nih.. ada dua mamat nih... rupanya..dorang memang selalu main sini... hampir tiap minggu... lps tuh...dorang layan mandi air terjun... aku... 4 tayar pun separuh jiwaku pergi... dua tayar .... terima kasih jer lah kan... hehehe

dari briefing yang diberikan tuh.... mende alah nih... tak akan jatuh...walaupun bergerak dengan 3 tayar.... hmmmm dari pengamalan aku... memang betul lah... memang tak jatuh...cuma kita jer.. bila senget benget ...kita bajet mende tuh nak jatuh...... so kene ingat beberapa perkara nih...
i. tekan minyak jgn lepas masa naik bukit....
ii. kalau rasa nak terbalik.. JANGAN tahan kaki...
iii. kalau senget benget tuh... memang dah gitu design nya... bukan makna nak jatuh...
hmmm ini lah yang aku dok susah gak memula nak bagik otak aku berfungsi sebegitu...hahaha.. banyak nooo alasan ko mayang kelapa weiiii

antara pakej yang ditawarkan... kalau nak rasa2 naik.. nak test2 sajer jer... bleh jer hambik yang setengah jam tuh... 50 hengget ...aku ambik yang track ke 7-tier waterfall tuh... 100 hengget... dan selanjutnya lah ye.....
ada member ajak teman plak nih... nih terai test dulu.... mid june kot... sapa nak gi...???jommmmmmmmmmmm
elok kitorang sampai balik dari hutan belantara... tgk ada ramai orang kat situ... ada satu group yang nak gi ... yang nih aku tak sure... dia ikut track mana... tapi mesti ke 7-tier waterfall atau yang ke sofea jane waterfall tuh(150 hengget)... sebab tgk ken main bwk watermelon bagai..hehehe..
group nih ada about 20 people gak kot kalau tak silap... sebb tuh kalau korang nak dtg... baik reserve awal2 lah...
itu adalah track yang kita akan lalui... dia ikut kaler ..ikut track... ikut masa ...sng citer ikut pakej yang korang nak hambik lah.... aku ngan gang2.... ikut track biru tuh......
okeh..sesapa yang berminat... tuh info untuk ctc.... atau...korang try tgk kat link nih ...
http://www.atvadventurepark.com/tour.htm ...
aku rasa.. memang betul lah.... 'A guaranteed unforgettable experience' ... hahaha... so amacam korang... mau cuba...???
pesanan untuk LOIS : walaupun aku tidak lah setarap dengan awek superman... dan adrenaline level aku agak tidak stabil... kalau ada aktiviti gini... cuba2 lah ajak haku... hahahaha


Comments

Liza said…
ramai kwn2 ajak go for atv, but liza nie penakut skit ler
Lois said…
ngeh..ngeh..tabik-a ngan kecuakkan ko.. masa mkn cekodok muka ok je..bila team yg awal tu drive test nmpk sgt muka dah start cuak.. hahaha..nway.. AKHIRnya yg pntg kan..???.. merasa jgk..worg lain adO??..

WWR mau tOrai ka?..
adenium said…
liza - hahaha..cuak jugak... tapi dah kat situ.. hahaha

lois - memang kecuakkan terselahkan..hahaha...
err dah takde aktiviti atas darat ke nak WWR...tapi ok gak kot... heheh

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam