balik kampunggg

kesah balik kampung... masa christmas tahun lepas... macam dah lama jer terperam bunyiknya... (dua tahun elpas pun aku balik jugak masa christmas... sebab makcik aku meninggal) .. memula aku tatau nak balik ke tak...since dah ada aktiviti yang di rancang...

skalik... aku balik lah jugak.. dah lah tuh... aku ingat taknak ambik cuti... rupanya... adik2 aku dah plan nak ambik cuti... again.... aku hambik lah jugak cuti.....



aku memang suka mula kan perjalanan pada waktu pagi.... seronok sket.... dan sejuk jer cuaca... dah tuh... emsti singgah breakfast kat d'paya serai.. kat petronas kat benting ke mana tuh... so... macam elok jer lah rancangan kan.....

aku balik stay umah adik aku... umah adik aku nih... memang dekat jer ngan beach... jalan kaki jer... so sampai jer... rehat2..petang.. bawak haziq main pasir .....ombak dah mula mengganas lah .. dah musim tengkujuh kan... memang tak mandi lah kan....
hishhh.. terbalik plak gambar... layan jer lah... lagik 20km cenggitu nak sampai kampung... air cond car aku buat hal... bukak cermin pun.. huisshhh berpeluh lah kan.. tak sanggup rasa... seb baik.. memang dah nak sampai... mula alh aku etrpikir.. macam mana ada orang sanggup tak guna aircond tengah2 hari....
esok nya... bawak car gi workshop... rupanya .. cble kat kompresor tuh tercabut... hmm camner bleh tercabut ntah... tapi nasib baik lah jugak kan... kalau tak.. lari bajet aku ujung tahun nih... hehehehe.....
bila balik kampung... it's all bout famili.. dan makan... dan pantai lah jugak kot.... owh ya... balik kali nih... memang nak visit adik aku... nak tengok BABY ZAIM...
aku pun memang PASTI dan MESTI pergi umah ayahman... kebetulan ayah man baru lepas operate mata.(buang selaput ke apa ntah.. lupa...) .. pagi tuh.. aku call tanya ayahman nak breakfast apa... so.. aku gi lah belikan dan hantar... kesian plak tengok ayahman skang... sunyi betul rumah tuh... kalau tak dulu... riuh jer budak2... nih... meme pun dah belajar kat penang... cucu -cucu yang lain dah balik stay ngan famili dorang lah... datang lah... cenggitu jer... almost hari2... tapi tak tentu masa... sedih plak aku rasa....

dan.. aku mesti akan pergi jugak... ziarah pusara ayah... kali nih... pagi sebelum balik kl aku pergi kejap.... hmm tapi pusara emak... dah agak lama jugak tak aku ziarahi......
meter kereta aku.... puas hati jugak.... minyak agak jimat lah.... dah 644 km.... tapi masih ada balance about 40km on hi-way.... biasalah... kalau isi minyak kat kl.... dalam perjalanan balik ..mesti isi minyak kat gambang......

cenggitu lah kesah balik kampung.... hmmm nak balik kampung lagik nih.... ujung bulan nih kot....
so.. nanti aku sambung lagik alh ye.. kesah balik kampung...




ske

Comments

Liza said…
kg sid bestlah, terengganu is one of the state i love to visit......
adenium said…
Liza - kak liza.. now only i realised ..my kampung tuh best... dolu dok sana... selalu balik... macam biasa jer.. hehehe...nnt kalau gi trg singgah lah kampung sid ye..

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam