pre-raya sekawan yatim-piatu

hmmm sayu pilu jer tajuk nya kan....yess.. actually... ada lah beberapa orang jugak among us yang memang beraya yatim-piatu... memang lah korang kata.. elehhhh.. dah besar pun nak kira yatim piatu kan... tapi aku kesah... nak2 bab raya nih.... aku ada sgt kesah... tipu lah kan.. kalau ko tak kesah....
so... sabtu harituh... kawan2 rapat aku nih.,.. saja lah nak jumpa2 borak2..since masing2 beraya kat lain2 tempat thn nih... cehhh macam lah sebelum nih raya bersama pun kan... tapi kali nih.,.. memang lama lps raya plak baru leh jumpa... one of us beraya kat mekah... (owhh sungguh jeles ok...) .. ada yang tak balik trg.. ada yang balik... the very ujung part of trg... n me myself... balik trg pun dua hari saja...
so.. berjumpa lah kitorang... kebetulan sorang mamat nih... ada berbuka keluarga dekat2 area umah aku... so... end up umah aku lah jadik tempat lepak nya....
tetiba baru perasan... 4 orang yang turn up tuh memang yatim-piatu pun... one of us.. memang dah lama... sejak zaman skolah.. aku kenal dia.. dia memang dah yatim piatu pun... end sorang tuh... this year gonna be tahun pertama....

memandangkan.. aku ngan sorang kawan nih,.... memang ada gi buat facial berjemaah tghari tuh... so... memang takde apa lah yang sempat dimasak untuk iftar....cuma aku prepared murtabak biskut untuk moreh..heheheh...

lps jer facial bagai.. zuppp aku balik umah dulu... siapkan apa yang patut.... then.. my fren come later.... dan kene gi bazar ramadhan.. heheheh... ya allah.. meriah lah sungguh plak makanan yang dibeli... tuh antaranya lah ye... kata pun sampai dah maghrib... zuppp zapp mana yang sempat dulu... hehehe


aku pesan ayam percik.. end up..makan kesemua jenis lauk jugak.... hehehehe... kalau dah kata makan berjemaah.... hmmm forget lah about tak nak makan kan... hehehe
gulai lemak pucuk paku dan ikan singgang nih... memang terbaik... hahaha.. wpun kat kawasan uamah aku... tapi aku tak pernah pergi pun... another fren jugak... umah brother nya kat2 umah aku jugak... owh.. ramai rupanya yang kaum kerabat kawan aku stay nearby... dia lah yang bersungguh nak gi bazar kat area umah aku... hehehe.... since dia gi hari tuh memang tak mengecewakan....
ikan bawal masak merah... ayam masak merah... daging goreng... dan asam pedas ikan pari... huhhh... mau lah aku tgk jer kan.... heheheh... lauknya pun tak mengecewakan.....
lemang dan rendang... ini lah yang menyebabkan jadik pre-raya..hehehehe.. wpun rendang agak kurang...(sedap lagik aku buat..:P ) ... tapi ok lah.... layan jer lah... takkan nak makan lemang ngan asam pedas kan..heheheh.....
tuh blom tunjuk... laksam lah... kueh muih lah... murtabak biskut yang aku bake sendirik (tauuu)... strawberri jelly pudding yang dorang ingatkan aku takde... hahaha...
hmmmm syahdu plak rasa... lagu tema kitorang malam tuh adalah lagu raya black dog bone - cahaya di aidilfitri... sungguh syahhhhduuuuuuuuu......
dah kol 12 baru masing2 bersurai .. hmm tuh pun.. sebb esok nya masing ada hal yang tak dapat dielak kan.. kalau tak.. mahunya... lepas sahur baru gerak kot.... so.. next meeting mestilah lepas raya..... tak sabarrrr nya.....





Comments

atty's said…
kty lama dah tak makan lemang..
adenium said…
atty's - takper kakty... sket hari lagik.. mesti jumpa dan makan.. hehehe
Liza said…
suka dgr facila berjemaah, menarik tu
adenium said…
liza - memang lah menarik...sebbelum mendiamkan diri. still boleh bergoddip..hheh

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan