jom masak : murtabak biskut

hallu hallu hallu...episod masak kita bersambung lagik... ecehhh macam dah lama tak masak kan... masak ejr sebenarnya... tapi takat goreng ikan... goreng ayam... tak yah nak kecoh lah.. tapi sesekali masak yang lain... meh nak kecoh... hehehehe
hari nih nak tunjuk aku buat murtabak biskut....

bahan2 untuk inti... buat lah ala2 inti murtabak..mengikut selera.. aku kali nih buat... ala2 inti karipap tuh gak... tapi tak letak lah kentang... masak jer kari tuh ngan daging kisar.....

owh ya... kalau nak tukar leak ayam ker... seafood ke.. belasah jer lah kan.. hahh kalau yang suka sardin... guna sardin pun ok tau...


kalau dah nama pun murtabak biskut... mesti lah kene ada biskut... ngan susu atau santan untuk melembut biskut nya... owhh kene lembut kan bagai yer.... hehehehe.....
inti yang sedang dimasak...
panas kan susu tadik.. dan rendam biskut tuh.,.. bagik lembut sket....
aturkan biskut tuh dalam bekas yang nak dibakar... kemudian letakkan inti nya.... kat atas tuh... letak telur sket untuk lekat kan biskut2 tuh....
lapis lapiskan lah... lps biskut..letk inti...letka biskut lagik..dan inti pulak... ikut korang lah... nak baper lapis...
kemudian bakar lah dalam oven .... hahaha... tak cantik sket rupanya... dah kesahnya... buat masa nak 'moreh' bulan puasa harituh...terkocoh2 ... yang last... tak sempat nak lembutkan sgt.. haha.. so tak lah cantik hasil nya setelah dibakar... takper... tapi dimakan habis... hahahaha....
so... bleh lah mencuba... :D



Comments

zOe said…
oitss ni share resipi tak kasi detail ah ..measurement cam ner ..list bahan-bahan ..brapa lama n brapa panas nak bakar dlm ketuhar tuh ..aku berminat nak replicate masakan mu ni kat sini ..bahan2 mcm boleh diperolehi jer dr asian mart
Liza said…
very interesting, tak penah dgr pun
Ayu Zuraida said…
klu nk lagi best guna biskut jagung cap pingpong sbb dia lmbut skit dari biskut tiger..pastu susu tu klu cmpur santan skit pon ok rasa lemak skit..biskut kasi tindih2 skit jgn nmpk lubang kat tgh..
mya said…
murtabak biskut? lain dr yg lain nih.. nggak pernah dgr..

btw, i baru update citer open house kat rumah kakred. sudi2kan lah menjenguk yer :)
adenium said…
zoe - ala.... aku pun main campak2 jer.. hehehe... takper... nnt aku bake kan untukmu ye... sket hari jer lagik kan.. :P

Liza - hahah..nih arwah makcik saya selalu buat... :D

mya - ok.. nih kene cuba... maya kan rajin masak.. :D
blog u memang salah satu tempat yang disinggah secara senyap... :P

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam