catatan perjalanan : KUL-CGK-BDO-CGK-KUL (final)

sabungan lagik.... untuk last day... (considered last day lah kan... sebb the actual last day... pepagi dah fly balik... )... tak abis-abis lagik..hehehe



mission untuk hari nih... ke pasar tanah abang jer.... since... aku pun memang dah takde apa yang nak di-shopping-kan... welll ye lah sgt tuh kan... so... lepas breakfast... kitorang ambik taxi.. gi sana... murah jer... dlm rp18000.....

sampai jer sana... memang kedai baru nak bukak lah kan... so... rambang mata gak nengok... mata jer lah rambang... tapi... bukan semua berkenan... hehehe... so... pusing punya pusing.... pilih punya pilih... hmmm... jutaan rupiah lah jugak yang lesap.....

hari tuh...kebetulan takde letrik kejap...... tapi... kat certain tempat ada jer letrik.... hish.. senang kata... tak ganggu gugat pun aktiviti pen-shopping-an lah....

owh ya.. kat atas pasar tanah abang nih... kat roof top nya ada masjid..... so... senang lah nak brenti solat kan... tapi apa yang aku sungguh kagum... toilet nya sungguh lah bersihhhhhhhhhh... series... bersih sgt2.... lps ko masuk jer.. pekerja tuh akan bersih kan ..... niasa..kalau atas pasar cenggini... mesti out punya lah toiletnya... (aku pikir cenggitu lah)... tapi memang aku puji lah....

owh ya.... aktiviti kat tanaha abang hari tuh... dari kedai bukak.. sampai kedai tutup......



masa nak balik tuh... kitorang ambik teksi lah jugak... memang lah petang... agak sesak sket jalan.. tapi... aku tgk.. gerak jer pun taxi tuh... alahhh dorang pandai jer cilok mencilok nih kan....skali tuh.. aku ras amacam jauh jer... mana tak sampai2 lagik nih.... meter tuh dah tunjuk lebih dr rp20000... padahal.. dtg tadik tak pun....bila aku cakap kat kawan aku.. 'macam jauh jer plak balik ni..',.... terus jer dia cakap.. hotel kat depan tuh jer... hishh... nampak sgt menipu kan....

sampai hotel tuh... aku memang dah out sgt2 dah nih... penat tak yah cakap lah.....sebenarnya.. ada lagik plan nak kuor petang tuh.... owh ya... lapar lah plak tetiba kan.. dah petang ghupanya....

hmm seb baik hotel tuh punya makan sgt sedap kan.... so... again... kitorang order jer lah food dr hotel....nasi goreng special.. garume bakar set ...(with rice) .. dengan ayam penyet...

dah tuh.. dok rileks2.... lepak2... skali.. aku tertido....sbb aku sgt lah batuk hari tuh..... so.,.. selamat lah sehari tuh kan...

nih lah hotel tuh... banayk cawangan rupanya hotel nih... ok lah... murah... bersih... bfast pun... sgttttttt lebih baik dr mansion yang aku dok masa first day tuh (mansion.??? hahah) ...

kalau tak bawak lappy pun bleh jer guna internet kat lobi nih.... ada disediakan pc untuk kemudahan... tapi tak guna pun... hehehe



kesokkan harinya... flight kami ke kuala lumpur adalah jam 8.30pg... (kol 9.30am lah waktu mesia) ... so lepas bfast... dlm kol 6.30...kitorang naik teksi gi airport SOEKARNO HATTA ... ambik texi meter.... aku lupa berapa.. tapi tak sampai pun rp100000... ok lah kan....

airport tax kat sini mahal sket nak compare ngan bandung...dulu kat bandung rp75k jer.. sini..rp150k..... nak wrap bag pun mahal sini... aku ingat lagik... kat bandong arituh... rp6k.. murahhhh nya.... kitorang ken main... wrap jer beg walaupun tak payah.. hahaha.... tapi kat sini... rp35k... jauh nya plak beza.... airport besar cenggini lah kot kan....

aku rasa... check-in... lpeas imigrasyen... ngan bording.. ngam2 jer masa.... takde lah melanguk lama...owh ya... kawan aku yang balik awal tuh flight delay... :P

dlm flight.... sempat lagik order makan... bukan apa... nak perabihkan rupiah ke titisan yang terakhir.... heheehe....

kami landing kat LCCT dlm kol 1130am... terus naik bas gi kl central... my sister fetch kitorang.. terus gi jalan duta... sebb adik aku meme.. dah kene balik penang.... so sempat lah kitorang buat pertukaran barang sket..hehe... sambil lunch kat situ....






so... cenggitu jerlah catatan perjalanan aku kali nih.....


ada lah beberapa pemerhatian yang aku buat....

i- dorang nih... memang kuat keje... buat jer apa keje... untuk hidup... sbb dorang takde dapat bantuan bagai kan...
ii-aku memang tak pernah sangka jakarta semoden tuh... dari segi bangunan nya... series... sebb pengalaman gi medan dan bandung... biasa jer lah kan... jakarta... memang banyakkk bangunan-bangunan tinggi.....
iii-aku suka tgk penguatkuasaan nya... (walaupun tak semua)... kalau dah kata kat simpang tuh motor takleh masuk pada waktu puncak.. hmmm memang ada lah pak polisi...(penguatkuasa) yang dok terpacak kat situ... so.. penguatkuasa kita mungkin kene buat cenggitu gak ....
iv-emmm itu jer lah kot yang positif.... errr.... tak terpikir plak dah... rasa mcam banyak.......




Comments

ella ainnadjla said…
hotel tu name ape kat jakarta...
ella nk prg sane janury nnt insyaAllah tp tak ambik tau lagi pasal hotel sume nih...
hihihi...
adenium said…
ella ainnadjla - hotel tuh.. nama alia cikini... kat jalan cikini... dekat dengan tanah abang.... ada few cawangan gak hotel nih... not bad lah..
ella ainnadjla said…
orite..
tenkiu for the info..
will check it out..=D
adenium said…
ella ainnadjla - u r welcome... :D
ella ainnadjla said…
adenium sorry tnya lagi..
rate hotel nih berapa yek?
adenium said…
ella ainnadjla - rate nya masa my trio harituh.... rp330 000 per nite... plus breakfast for teo.. :D
ella ainnadjla said…
tenkiu..
tenkiu again...

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan