catatan perjalanan : KUL-CGK-BDO-CGK-KUL (III)

mari kita sambung episod catatan perjalanan terbaru aku... hehehe.... tak habis lagik kannnn...

day 4

hari nih.. adalah hari ketiga kitorang kat bandong.... aku rasa.. tak habisnya shopping... kalau nak ikut kan hati... hmmm rupiah pun dah menyusut dengan jayanya kan.... so... kitorang gi jenjalan jer lah lebih hari ke 4 nih... ehhh... sebenarnya...ini memang dah masuk dlm itinerary kitorang.... so... untuk hari tuh... memang kitorang dan sewa pengangkutan sesiap lah.... lepas tuh.. terus nak ke jakarta semula.....

lepas breakfast tuh... kitorang gerak ke hotspring..sari ater... pak supir kitorang hari tuh... Denni... actually aku dah request pak yusoff.. supir yang lepas... tapi tak dapat... denni pun ok.... hmmm... perjalanan dr kota bandung ke Sari Ater... mengambil masa lebih kurang sejam jer... tak jam ... so.. kalau berminat nak ke sana.. mulakan perjalanan awal... so.. sepanjang jalan tuh... macam2 pemandangan lah yang kami nampak... pertaniannya... penduduk nya... bentuk muka bumi.. (hmm dah macam nak buat catatan ilmiah plak ker..) ... kami menuju tanah tinggi sebenarnya.... ada tanam starwberri tauu.....

nak masuk ke hot spring nih.. kene bayar... adoii aku lupa lak... tapi not more than rp20000 kalau tak silap....

sebenranya.. amcam2 aktiviti boleh buat kat sini...kalau nak try ATV (sila lihat entri terdahulu.. apa itu ATV kalau tatau :P ) pun boleh....ada flying fox... dan macam2 lagik... owhh.. dah tentu ada kolam air panas kan.... kalau bawak famili... mungkin berbaloi spend masa sehari kat sini... berehat sambil beraktiviti....

kami kebetrulan pada masa tuh.. di bawak round oleh sorang bapak nih.. lupa ke plak nama nya... dia nih pun jual eskrim lah jugak kat situ... so... sepusing keliling lah kitorang kat sini... sempat jugak merembat cenderahati (tercedera poket) ... dan... dah tentu2 ... turut mencelop kaki kat air panas tuh kan....


perjalanan yang berbukit bukau...



entrance...


antara kemudahan yang disediakan....


kawasan hot spring...

masih di kawasan hot spring....

antara dekorasi yang ada.....







model celop kaki...

perjalanan kami diteruskan ke tangkuban perahu..... kalau ada sapa tatau...itu adalah kawasan pergunungan berapi... hmmm masih aktif sebenarnya gunung tuh.... sebelum kitorang pergi kan ker.. dok kecoh pasal letupan gunung merapi di jogjakarta tuh.... kalau tak silap... kasawan tuh.. lebih kurang 400km dr kota bandung....

menurut penduduk sekitar jugak... kawasan tangkuba perahu nih jugak ditutup seketika harituh... memandangkan... ada tanda2.. tangkuban perahu jugak seakan nih meledakkan lahar...alhamdulillah.. takde apa2... kalau tak.. takde lah oengalaman kami kesini......kat sini.. takde lah apa sgt... cuma nak tngok secara dekat lah tangkuban perahu nih...

nak masuk sini... dikenakan rp50000 seorang....

suasana kat sini sungguh nyaman... kawasan tanah tinggi... ala2 cameron highland lah kan..

entrance...

kawah gunung berapi






model gunung tangkuban perahu pulak....
kemudian kitorang meneruskan perjalanan (naik kereta lah kan) ke kamoung daun plak... actually ini kiranya ,,dah menghala ke kota bandung semula....kat kamoung daun nih... macam cultural village ... so.. bleh makan sekali lah kat situ....
kat sini lah kalau nak ambik gambar banyak2 kan... sebab pemandangan nya menarik...tapi.. nasib tak menyebelahi kami pulak harituh... sampai sana... hujannnnnnnn... so kitorang decided .. nak makan jer lah terus kan.... sbb dah hujan.. mana nak gi mengemebara ke alam itu.... menarik tempat makan nya... dalam pondok.... tapi... lagik sekali tak bernasib baik....sebb pondok pondok berhampiran... dah penuh... huuhhhh malas lah nak meredah hujan.... walaupun payung disediakan... so... kitorang decided nak keluar jer lah makan kat luar.....

model kampung daun ...
cantik tempat nih.....
i wish... bleh datang sini lah lain kali... :D

tak banyak gambar yang dapat kitorang rakamkan... sebb hujan makin lebat pulak.... lepas keluar dari kampung daun tuh.... kitorang singgah sekejap kat KARTIKASARI.... so sempat lah aku beli brownies.... dan beberapa kudapan lain......
setelah selesai kat kartikasari...kitorang terus ke jakarta... ambil masa lebih krang 4 jam jugak nih nak kesana... one of my fren dah nak balik petang th... kitorang plan nak makan kat hi-way jer.. tapi dok kerana semua tertido... dah tak deksah nak makan nya.... terus jer sampai airport....
lps ke airport... kitorang dah dok tercarik2 mana hotel nak tido malam nih.. SINCE... KITORANG MEMANG DAH TAKNAK DOK KAT MANSION tuh lagik... ala... banyak jer bajwet hotel yang bagus sebenarnya kat jakarta nih ....end up... kitorang dok kat hotel alia cikini... murah dan selesa... :P
dek kepenatan... makan malam pun... kat hotel jer.. memula cuak jugak nak order.. kot2 dapat makanan macam kat MANSION tuh... hmmm... tawakal jer lah... TAPI... makanan adalah tidak mengecewakan... dan pilihan sarapan paginya... adalah pelbagai... dah namapun hotel bajet.. kalau begitu punya pilihan... puas hati lah kan.....
ok... nnt kita ambung sket lagik ye... last part... of my latest catatan perjalanan... :D



Comments

MY HEART said…
Sid,

tak singgah kat stoberi park ke?? park tu kan on the way nak turun dari tangkuban perahu ke kampung daun?

best pegi sana, stoberi besau2.. rynn puas la sambil petik sambil makan hihihi..

nak sibinier!!
adenium said…
my heart - tak singgah lah rynn... masa turun tuh...cuaca dah hujan... :(

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam