catatan perjalanan : KUL-CGK-BDO-CGK-KUL (I)

jommm... ikuti catatan perjalanan aku kali nih... nih kesah baru ye... astik dok baca kesah perjalanan aku yang tahun2 dolu jer...ok.. kali nih... catatan perjalanan aku dari KUALA LUMPUR - JAKARTA-BANDONG-JAKARTA-KUALA LUMPUR ...

day 1:
25 nov 2010... flight KUL-CGK adalah pada jam 13:40pm..... trip aku kali nih... adalah berempat... dengan my youngest sister -MEME, dan dua orang kawan lagik... dah lama nak ajak meme gi jenjalan... since lepas dia SPM... so... nih baru sempat....
aku ambik bus jer dari KL Sentral ke LCCT......sampai awal jugak kat lcct.... sempat lah update mana yang patut kan.....
penerbangan AK382...KUL-CGK mengambil masa 2 jam.... hmm... aku yang memang kurangs ihat tuh... tido jer lah dlm flight... terganggu sket lah masa FA dok bagik borang imigresyen tuh... then tido balik.....

sampai jer la[angan terbang SOEKARNO HATTA...jakarta.. waktu tempatan adalah 2.40pm... waktu sana lewat satu jam dari malaysia... so... kalau lewat sejam.. awal sejam nih... takde lah beza sgt dr time kita kan....

kebetulan... one of my fren yang dlm grup nih.. ada kawan di sana... dan dia telah menunggu kami di airport....so.. dari airport tuh.. kami ambil teksi ke hotel.... cost us bout rp140000... ok lah kot... which is... kalau pakai meter... a bit cheaper aku rasa.....

penginapan di jakarta.. aku dah booking melalui internet sahaja.... biaanya... aku take lah ambik hotel yang berbintang 5 dan mahal.. memadai hotel yang selesa dan bersih.. dengan rate yang berpatutan..... actually... ada jugak akwan yang ke jakarta... few days earlier... tak jadik menginap di hotel yang akan aku tuju tuh... atas beberapa faktor tertentu... tapi... setelah berbincang... aku ngan partner jenjalan... just nak stick to the plan untuk first nite nih... kalau ok.. then.. kita terus kan.. kalau tak... carik hotel lain lah....

aku booking takes mansion... kerana ada jugak kawan yang pernah duduk di sini... well... aku TAK REKOMEN lah... kalau korang nak dok menginap kat sini... masa driver teksi bawak ke arah tempat tuh.... aku dah macam... 'errr... where we going to stay... hmm silap jalan kot...' ... dan masa sampai jer kat takes mansion tuh... aku dah macam.... ' OMG.... dlm internet ken main gambar nya.... only for tonite lah... ...' ... well partner pun beranggapan begitu....
aku bukan lah expect macam MO kan.. kalau dah bayar murah.. tapi kalau bleh.. biar lah selesa dan bersih... serta servis nya bagus... nih... hadoiii.... dengan makanan pun buat aku TENSION sgt.... so... aku taknak dok dah lah sini... owh ya... actually ini adalah apartment.... which is aku rasa.... banyak lagik hotel murah kat jakarta yang wayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy lebih baik dr ini... yes.. memang ada.... nnt lah aku citer ye.. hehehe

lcct

beg besar yang KOSONG
pesawat yang kitorang naik
teksi dr lapangan terbang soekarno hatta ke hotel
hmmm enough said... better look for another place if u have planned to go to jakarta
traffic view....
tempat makan... shopping....
HRC..is a must-go-place kalau gi memana yanga da HRC... just to get thsirt n short glass...
sampai jer hotel.... kami checked-in dan terus keluar ke mana2 yang boleh... memandang kan apartment kami dekat jugak dengan town... so we walked to SARINAH... untuk mengisi perut yang dah emamng mintak diisi... masam nih orang belum balik pejabat... so takde lah sibukkkkkkkkk sgt traffic nya......
selapas makan... aku actually nak pergi ke FX mall... tapi ntah macamana dah ter pergi ke EX mall... layan saja lah labu.... daru sarinah kami ambik taxi.... dalam rp 20k sahaja.... owh ya... kalau nak naik taxi... ambik lah taxi meter... tak kesah lah kaler apa... biasanya... ada tulis TARIF BAWAH... hahh itu taxi meter lah tuh... kata orang naik blue bird murah... hmmm kalau bkue bird... masuk jer rp6000... tapi kalau taxi putih tuh... skali masuk jer.... rp5000... err... takde lah banyak beza.... so papandai lah mana nak naik kan... heheheh....
dah tersilap ke EX mall tuh... seb baik HRC JAKARTA pun kat situ... so.. senang lah... tak yah gi dah bebila... jimat masa... aku kan HRC stuff collector.... (so kalau korang gi memana .. tatau nak bagik aku apa... belikan jer... any HRC STUFF.... short glass ker... t shrt ke..hahahah :P ) ... so... aku takde lah beli apa pun... just rembat 3 t shirt ngan short glass jer.... tapi tuh kalau kat tanaha abang dah bleh rembat berpasang2 baju sulam tuh.. hahaha.. whatever... dah kata pun minat kan....
lepas tuh... kitorang cuci 2 mata lah kat situ.... apa ke nama ntah mall tuh.... kat situ,... banyak... branded ngan designer's item... so.... takde lah aku merembat hapa2....
kemudian....kitorang dibawah berjalan2.... kemana2 lagk.... sampai lah ke blok M... takde apa pun kat situ.... cuma tempat shopping lah jugak.....
masa tuh.. aku memang dah tak larat sgt... so aku ambik peluang gi carrefour .. nak gi beli stok air bebanyak... demam kene minum air banyak....
kt blok M nih... kalau malam ada macam tempat makan... yang tepi2 jalan tuh,.... dorang siap letak tempat duduk untuk makan bersila tau... macam menarik jer... tapi tak lah terai pun... dan.. banyak nya makanan yang dorang jual... kitorang try gak... pack bawak balik.....
sampai bilik... kitorang main MONOPOLI... bukan per... sapa yang bayar dulu.. ke hapa ker... cepat2 ... kita settle terus malam tuh.. baru senang hati nak mengeluarkan rupiah seterusnya esok kan... hehehehehe....
dah balik pun lewat... tetiba selesai monopoli ... dah kol 12 lebih... waktu sana lah... so.. harus tido... esok.. perjalanan kami msih jauh.....
day 2
seawal pagi aku dah bangun... dah janji ngan pemandu van..kami nak gerak ke bandong kol 8pg cenggitu... tapi dek kerana servis sarapan di tempat menginap sgt MENGECEWAKAN... so.. kitorang gerak dlm kol 830pg... tuh pun..kalau korang nak tau... aku yang order sandwich untuk bfast tuh... kene bungkus sendiri sandwich tuh dalam tisu dan makan dalam van.... SADIS jugak lah kan... so.. sebab tuh... aku rasa.... aku tak bagik lah korang dok sini... hmmmm....
van yang kamis ewa dari jakarta ke bandong... untuk sehari tuh.... regenya... rp750k ... ok sgt dah tuh.... perjalanan ke bandong.. ambik masa 3-4 jam jugak... ikut trafik lah kan.... so sepanjang hi-way tuh.... kitorang tgk2 pemandangan jer lah.... kadang2 rasa macam lalu hiway nak ke utara pun ya.... tapi kadang2... rasa lain jugak... tengok kaedah pertaniah dorang nih.... macam2.... ada tanaman padi bertingkat.... macam2 lah... hmmm.. ada jugak tidoooo.... dah kata pun tak sihat kan... hehehe....
sampai sahaja di bandong.... kitorang terus gi check in... ANTO si cowok bandong (ada entri pasal dia nih... aku buat thn lepas... sapa nak tgk mamat hensem nih... gi carik entri tuh.. :P) dah memang tunggu kat hotel.... kalau mintak anto carikan hotel... memang dia akan gi tgk sendirik hotel tuh.... kalau ok ke tak ok ker.... yang penting... mesti bersih dan selesa.... berbaloi lah dengan apa yang di bayar..... dua tiga kali jugak nak cfmkan hotel sebelum dtg.... sebab nya... bila si ANTO dah gi tengok hotel tuh... dia tak puas hati... di caikkan yang lain.....thanks anto
lepas jer check in... perjuangan duit2 kami diteruskan ke PASAR BARU... hari nih jumaat...esok mesti ramai orang ke pasar baru kan... so... baik cepat2 selesai kan misi tuh... heheh... biasalah .. dah nama pun pasar kan... kat sini... ada berapa lantai ntah... aku lupa... so.. kat sini lah ada jual telekong... kain pasang... kain lace... dan macam2 lagik lah.... hishhh.. kalau nak round semua... sehari pun tak tentu cukup masa kan... so... apa yang kita dah pikir nak beli... gi carik tempat yang berkenan....
selesai pasar baru nih.... kitorang gi TOKO TIGA... kat sini.. kalau sesapa2 nak carik jeans yang ORIGINAL ...dengan rege yang berpatutan ... jgn lupa singgah... dan selain pasar baru.... sini pun.. meamng dah kira tempat orang msia mesti singgah lah jugak .....
hari dah hujan dah nih... agak lebat jugak... so... semasa dlm perjalanan pulang ke hotel... kitorang singgah tapau KFC ... sbbb dah tak larat nak kuor lagik dah... walaupun... hotel tuh.. letak kat tempat yang memang happening... heheheh
hujan.... tuh halatuju ke pasar baru lah tuh.... heheh
kota bandong... dari tingkat 6 pasar baru.....
malam tuh... seperti biasa... setelah selesai BERMONOPOLI.... aku tido.... memang kene tido awal jugak lah... bukan sahaja letih... dengan demam yang tak kebah2..... siap guna 2 cool fever lagik malam tuh....
apapun.. episod untuk misi menghabis kan rupiah tetap perlu diteruskan esokkkkkkkk
bersambung............

Comments

azzey said…
adenium: BESTNYA JALAN2!
adenium said…
azzey - sesekali... best jugak... :D
atty's said…
salam maal hijrah sid..

sonoknya jalan2 bandung
Fiza Amran said…
nak ikut .. saya pernah g bandung x puas haaa merayau dalam pasar baru tue,.
adenium said…
atty's - selamat maal hijrah jugak kakty...
hhehe... jenjalan memang bestttt

Fiza Amran- heheh... jom kita gi lagikkk... tapi nak kene penuhkan tabung dulu... :D

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam