catatan perjalanan : MEDAN - LAKE TOBA

meh nak mengimbau kenangan catatan perjalanan dah lama dulu.... tahun 2006 kalau tak silap... ini lah first time menjejakkan kaki ke bumi indonesia... medan nih dekat jer... 50 min jer naik kapalterbang... nih pon .. macam tatau nak gi mana... eh eh ...meh gi medan nak.. hahaha... pergi nih pon...kira gamble jer... google info bagai... terus gamble nngan sorang kawan lagik... seb baik kawan tuh memang baik punya kalau bab info nih...

sampai lapangan terbang polonia tuh,... terus kitorang ambik cab ke town ..dan carik travel agent.... takde booking apa2 pon tau... ye lah..tahun dolu2... mana ramai sgt orang travel cam skang kot... hahah... gedebak gedebuk diskas... terus ambik package gi danau toba....

perjalanan dari medan ke danau toba... makan masa lebih kurang 4 5 jam jugak.. dengan jalan yang sempit lah kan.. bukan hiway... huhh.. masa tuh... cuak lah sgt... nih lah memula tgk keadaan lalulintas kat sana.... hmmm tapi ok jer... hehehe....

kat danau toba... sempat lah kitorang gi perkampungan batak tuh... tapi series cakap lah... aku takut giller.. sebab nak beli paper kat sana... kang kene tarik ngan penjual lain plak... last last... tak berani nak membeli... balik tuh... aku cakap kat kawan aku... ada bende nak beli... tapi takut... hahahaha...












































kitorang gi 3 malam jer.... so tak sempat nak gi berastagi... tempat tuh macam cameron highland lah kalau ikut pembacaan dan penceritaan nya .... so.. ada reason lagik lah nak gi medan... hehehe....





kat medan ..selain melilau keliling kota... visit istana maimon... dan sebagainya... adalah gi membeli belah... kat pasar ikan... owhh pasar ikan nih... tempat jual kain ..telekong bagai tuh lah... macam kat pasar baru (bandung) atau tanah abang (jakarta) tuh lah... tapi tak lah sebesar pasar kat bandung ngan jakarta tuh ....










selalin tuh... kalau kat bandung terkenal ngan brownies...kat medan nih ada cake ambon (ehh ye ker.. lupa dah... ) ...











aku rasa... masa gi medan nih... takut sgt dengan penduduk sana... tatau lah kalau skang dah tak macam tuh.... bebudak yang mintak sedekah merata2.. naik takut.. dah tuh.... macam takde privacy tau... kuor jer hotel... beca.. semua dah mengekor... suh naik beca.. padahal... aku nak jalan kaki jer... alah... banyak mall dan tempat yang nak gi tuh... walking distance jer ngan hotel aku tuh....










series takut... tapi pengalaman gi bandong ngan jakarta.. takde lah macam nih.... tuh yang masa memula nak gi bandong tuh berkira2 gak lah... bukan apa.. tak selesa lah kan....










hmm yang lain... aku dah lupa... hah nih lah pasalnya aku buat catatan perjalanan nih... atleast tak lah banyak mende lupa nanti... nih tak bleh nak citer sgt dah... hahaha... so tuh jer lah... :D










Comments

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

peribahasa : tiada beban batu digalas