hari bapa

selamat hari bapa untuk semua insan yang bergelar bapa..... haritu aku dah kongsi citer aku dan emak.... nih aku share citer aku dan ayah....
ayah aku seorang yang agak garang dan tegas.... kata orang tuh... tak boleh ada salah ... hah... ada lah habuan nya....

hidup aku masa kecik... seolah2 telah diatur .... apa yang boleh dilakukan... apa yang tidak boleh dilakukan.... apa yang perlu dilakukan.... jika ada yang tersilap... maka ... akan ada lah denda nya.... tetapi sebab ayah tegas lah ... aku jadik manusia....

being a typical father... ayah wants me to be a doctor... but i didnt make it happen... but... if i have a chance.... i will try to get the 'DR' title in front of my name... as what ayah wanted me to be... it definately not a medical DR.... but a philosophy DR... doakan aku erk ....

ayah ada berpesan... ayah tidak dapat bagi kekayaan dan harta kepada kami anak2... apa yang dapat ayah sediakan ialah kemudahan untuk anak2 mendapatkan ilmu pengetahuan.... dari situ... ayah kata... kami akan boleh hidup dengan lebih baik.... bagi aku... betul kata ayah.....

aku dan ayah.. seperti ada 'conflict of interest'... apa yang aku suka... ayah tak minat... begitu lah sebaliknya.... walaubagaimanapun...setiap apa perancangan aku.. aku tetap maklumkan pada ayah... minta pendapat dan sebagainya... walaubagaimanapun.. jika ia tidak bertentangan dengan pendapat ayah... ayah akan membenarkan aku bebas untuk membuat keputusan sendiri...

mungkin keana terlalu diperhatikan semasa berada di sekolah rendah ..membuatkan aku seperti terlepas dari kongkongan apabila tinggal di asrama semasa di sekolah menengah... masa itu aku agak nakal.... hehehe... tetapi... aku tetap ingat.. ayah hantar aku ke boading school.. adalah untuk aku lebih berjaya... so... aku tetap lah pastikan aku berjaya dalam pelajaran.... walaupun tidak excellent... tetapi aku perform lah jugak .... kalau tak... habis lah aku....

aku dan ayah... walaupun kurang rapat di akhir hayatnya... kerana 'conflict of interest' itu... tapi .. bila tiba hari2 yang penting dalam hidup kami... kami tetap ingatkan nya....

dulu.... before new year comes... ayah will bought us diary.... every year...without fail....but i didnt really get what ayah actually wants us to do.... as for me the diary... is just to keep any sweet or bad memory in written.... ntah lah kan.... wpun i bukan yang suka menulis.... until i have this blog....hehehe...but i still keep it.... bayangkan...setiap hujung tahun.... ayah akan remind "ayah dah belikan awak diary" ... tapi sekarang.... aku rasa... kalau aku diberi kan diary itu.... mesti aku akan abadi segala kenangan2 hidup aku yang tidak boleh di tulis pada blog ini... untuk tatapan korang.... kannnn....

tapi kan... mungkin ayah sedih dengan aku... kerana... as an eldest .... ayah put a veri high expectation on me.... ayah wants more than what i have now.... kalau aku follow all the rules n regulations ayah tetapkan dulu... mesti aku skang.....adalah aku yang lebih baik dari sekarang agaknya...

ayah mula frust bila aku secondary school.... sebab masa tuh aku dah mula tidak lagi excellent ... itu aku tau... sebab tuh aku cuba jugak untuk tidak hampakan ayah.... walaupun aku agak nakal masa itu... tetapi aku takut jugak kalau ayah tau kan....

apapun.... aku tetap syukur...kerana ayah ... aku boleh hidup maca sekarang...kalau tak... mungkin aku lebih teruk dri ini......

terima kasih ayah..... saya sayang ayah... walaupun... saya tidak pandai nak tunjuk semua tu...

Comments

JIVEBUMZ said…
selamat hari bapa.. bertuah kepada yg masih mempunyai bapa kan

hargailah bapa anda selagi ada hayatnya...
piayuco said…
ayu pon sayang ayah..sayang sangat2..pemergian ayah adalah satu kehilangan y besar dalm hidup ku..semoga roh ayah dan mak akn sentiasa dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang y beriman..amin..
adenium said…
jivebumz - ye saya setuju

piayuco - amin

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

peribahasa : tiada beban batu digalas

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan