catatan perjalanan : summer part III

jom kita sambung... part last... journey aku dulu... ehh... last part aku kat mana..? .. aku kat Reutlingen... kannn... so... lepas dua minggu... kat Reutlingen... kitorang semua dari seluroh pelusok bumi nazi nih... kene berkumpul kat Frankfurt... Masa kat Colonge harituh.. memang dah diberitahu... yang kitorang akan stay kat hotel Monopol kat Frankfurt.... Hotel nih.. memang tak jauh dari Hauptbahnhof Frankfurt (main train station) nih... well apapun... bukan satu pintu keluarnya kan... dok tanya orang pon.. dorang tak pasti hotel tuh kat mana... well well well... itu lah gunanya information counter... hehehehhe.... Hotel Monopol nih... kecik jer bilik nya... tapi sungguh comfortable tau... dan tuh plak... free mini bar.... err... apa saja air kat mini bar tuh.. ada lah free... so.. kalau abis.. dorang tambah lagik... heheheh dok tengah-tengah town nih seronok lah... actually seminggu kat frankfurt nih... untuk aktiviti official visit ke beberapa buat syarikat Jerman... ehh.. aku lupa ah nama-nama kompeni yang aku gi... cuma yang aku ingat sangat2 adalah Lufthansa ... hehehe.... Untuk lawatan nih... bukan macam kalau korang ada training kat Malaysia.. semua bas.. ke coaster ker.. disediakan ..ye tak.. kalau nak gi site visit... nih... owhh di sini adalah no no no.... kitorang gi naik train... owhh... masa visit ke Lufthansa nih.... memang sgt seronok... selain dengar dorang punya informasi... hmm kitorang pon dibawak melawat ke aeroplane hanger tuh.... dan kebetulan.. masa tuh.. ada aeroplane baru landed.. dari Tel Aviv... airbus 'longjack' kalau tak silap lah... so... we all dapat lah 'merasai' suasana dalam cabin... bukan tuh saja..siap lah most of us... ambik gambar dalam cockpit... hehehe..bila lagik nak merasa... hmmm berpuloh-puloh... eh ratus dah kot ... aku naik flight pon tak pernah merasa.. malah tak pernah tgk pon cockpit tuh... dan satu lagik yang menarik ..adalah dapat visit area training ... bukan apa... rupanya.... kalau pilot nak tukar bawak satu aeroplane ke aeroplane lain tuh.. kene training balik... ada lah simulator nya... since.... semua simulator occupied... tak dapat lah nak masuk tengok...





suasana bi kota raya besar... malam2 memang hidup lah... so aku rasa... the guys memang teruja lah kan... tak payah pergi red light district kat amsterdam kot... hahaha... owh ya... kalau aku baca mana2 kesah orang2 kita gi frankfurt... rata2 mesti akan sebut satu restoren nih... THAI FUN... (Elbestraße 15, Frankfurt am Main ) .. kat sini ada makanan thai yang halal... kalau korang nak tau... minggu terakhir kat frankfurt nih... almost setiap petang kitorang dinner kat sini... hahaha... so bleh lah melepas rindu kat tomyam.. nasi goreng .. dan segala mala tuh... dan.. memang ramai lah student dari malaysia yang kitorang jumpa... dorang rupanya... bukan yang dok sekitar Frankfurt... malah serata pelusuk germany... memang jadik port untuk dorang makan masakan thai kat sini.. kata dorang lah...



eh.. tapi makanan kat bawah tuh adalah makan turki... hehehe..


sehari sebelum pulang ke malaysia... kitorang diberi sehari off... untuk buat preparation untuk presentation / discussion lah sebelum penutup... hehehe... dan... ada jugak perancangan untuk bawak kami semua ke HIEDERLBERG... satu kota yang romantik... Heidelberg [ˈhaɪdəlbɛʁk] is a German city situated in the south-west of the country. It is the fifth largest city of the German State of Baden-Württemberg after Stuttgart, Mannheim, Karlsruhe and Freiburg im Breisgau. Heidelberg is part of a densely populated region known as the Rhine-Neckar Metropolitan Region. As of 2009, over 145,000 people live within the city's area. Heidelberg lies on the River Neckar in a steep valley in the Odenwald. Heidelberg — having been a former residence of the Electoral Palatinate in the past — is the seat of the University of Heidelberg which is well-known far beyond Heidelberg's and Germany's borders. Furthermore, Heidelberg is a popular tourist destination due to its romantic and picturesque cityscape's character including the Heidelberg Castle and the baroque style Old Town. The US Army has had a military base in Heidelberg since 1951. (wikipedia)



tapi hanya beberapa orang jer pergi kesana... sebab yang lain dah tentu pulun nak habiskan masa ke tempat yang dah dirancang... aku dan seorang lagik kawan... plan nak gi PARIS... tapi bila dah last minute tuh... dengan tiket train yang agak tidak sesuai dengan masa kitorang...so... it was cancelled .. then kitorang join another 3 guys pergi belgium (bruxxel) .. dan ada jugak 2 orang lain yang pergi ke LUXEMBOURG .. .. trip kitorang ke brussel nih... kebetulan one of us yang ada kawan kat sana... so... bleh lah (free) stay kan.. hehehe...



dalam masa yang terhad... kitorang pon meronda lah sekitar bruxxel mana yang sempat.... kitorang juga diingatkan supaya berhati-hati... kadar jenayah sangat lah tinggi... siap kene pesan..kalau kat train station tuh... kene jaga beg bebetul... dorang memang selalu attack tourist/traveller ... dan menurut sumber jugak... nih sebab eastern european yang dah makin ramai kat tempat dorang... tatau lah ye ke tak.....



lunch hari tuh ditaja.. oleh perwakilan malaysia kat sana... (kastam) ... sbb one of kawan aku yang gi tuh pon kastam... northen indian restoren kalau tak silap.. huhhh...sungguh mavelesss...






kemudian.. memang tak lepas peluang lah gi Grand Platz (betul erk .. hahah...lupa .. dan malas nak google carik... tapi yang gambar kat bawah tuh lah....hehehe) .. coklat belgium memang glemer kan... so .. memang tak lepas lah membeli... hah... LACE ngan TAPESTRY pon sgt popular.... aku berkenan sgt ngan TAPESTRY tuh... tapi... huhhh.. takde bajet lah nak membelinya... hahaha.... dah sah sah lah kualiti tak sama ngan yang china kan.. :P ...



tapi kan korang...yang paling aku tak luper... masa stay kat umah kawan kepada kawan aku tuh... dinner tuh... siap lagik dia siapkan nasi.. lauk apa ntah aku lupa... complete with samabal belacan..(walaupon aku bukan lah penggemar sambal belacan )... huhh.. bayang kan.. hilang rindu pada makanan di kampung halaman.. ecehhh.. owh ya...



(alfatihah kepada isteri tuan rumah kitorang menginap di bruxxel tu, beliau telah pon kembali ke rahmatullah).....



dari Brussel ke Frankfurt pon takes few hours... so... keesokkan harinya... kitorang pepagi dah bfast roti canai... sebelum bertolak ke train station.... dan sampai Frankfurt.... dok pulun siapkan apa nak 'cerita' untuk closing.... ye lah... mesti kene present sket kan... dan yang menarik.. malam nya ada dinner... owh... jangan bayangkan satu majlis makan-makan yang dipenuhi makanan ye..hehehe... kitorang dah diberi pilihan untuk memilih apa yang hendak di makan... dan selepas makan malam... kira malam terakhir kat Frankfurt...kitorang dok lepak2 ambik angin malam (angin petang lah kot ..kan masa tuh summer... hehehe).... sambil layan macchiatto... heheheh....



esok pagi nya...kitorang pepagi lepas bfast..dah bersiap nak ke airport.... huhh bayangkan lah beg yang ken main banyak... kata tak shopping kan... hmm aku pon pelik jugak lah.... tapi nasib baik lah kitorang semua dok Business Class... so... untuk group check in... selamat lah... takde lah yang kene bayar.... hahaha..... dan best jugak... terus appetizer dapat sate... terus rasa dah kat Malaysia... walaupon ada 12 jam lagik nak jejak bumi Malaysia tuh.. heheh












walaupon hanya sebulan sahaja kat bumi nazi nih... banyak jugak yang aku pelajari,... tapi satu mende yang aku salute.... orang dorang nih la.... yang aku rasa...susah nak jumpa kat tanah air kita nih....


i - dorang nih... kalau kita naik tren... kalau kita banyak beg... siap ada yang offer nak tolong.... bukan tolong bawak masuk train...siap tanya... mana ko nak turun... kalau dia turun dulu... i'm sorri lah tak dapat tolong... kalau tak... i will assit u.... hahh




ii- pernah sekali tuh... kawan2 aku dapat duduk setempat... aku tetiba terasing sket... tapi still nak borak ngan kawan2... ada sorang yang duduk next to kawan aku...sanggup bangun dan offer aku join the group...




banyak lagik la.... tapi ini adalah mende yang aku hampir tak jumpa lah kat tanah air sendiri....




apapun....tanah air sendiri tetap dihatiiiiiii.....











Comments

Lyn Yusoff said…
sedappppp nyerrr makanan tuh
Pakyem said…
awat tak ajak aku? hehe
adenium said…
Lyn Yusoff - tapi kalau hari2 cenggitu jer..naik muak lyn.. haha

Pakyem - ehh nih citer lama.. aku baru nak citer lah.. hahaha

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam