jom masak : puding roti sempoiiii

puan-puan.... tuan tuan jugak kalau ada... jom kita sambung sesi masak memasak kita,.. tapi kali nih.... kasik menu sempoiiiii.... sesapa pun bleh buat... dan masa nak masak nih pun... sebb tatau nak buat apa... skali... terpikir nak makan apa untuk minum petang nih... so.. semua bahan yang digunakan adalah barang2 yang ada kat rumah jer....

dah nama pun pudding roti... so... dah tentu bahan utama adalah roti kan... leps tuh letak lah... raisin ke.. atau.. kalau ada choc chip ke... buah kering ke... apa apa ajer... dah kebetulan... petang tuh... raisin jer ada.... so... raisin sahaja lah...kalau letak butter yang dipotong2 pun boleh... tapi sebab untuk kurangkan 'lemak berkrim ' dalam badan... so... aku hanya sapukan planta jer kat bekas pembakar tuh....
kemudian tuang kan susu... nak letak evaporated milk boleh... condensed milk pun ok... fresh milk ke... mengikut citarasa tekak puan puan ye.... kalau nak bagik manis.... masuk kan lah brown sugar sket... biar kan sekejap... dlm beberapa minit....
memandangkan macam plain sgt jer... so... aku taburkan milo kat atas nya.... ini optional sahaja... apa apa sahaja yang nak ditabur pun ok...then boleh lah dibakar... dengan suhu... 180 degree ke 200 degree dalam 15 ke 20 minit.....
puding roti in the making..... dalam oven lagik tuh...
tadaaaaa dah pun siap.... so... boleh lah dimakan untuk minum petang ke... atau bebila masa sahaja lah... senang kan.... roti kan sentiasa ada jer kat rumah tuh.... bosan gak.. asyik roti bakar lah...roti cicah milo lah... so.. sesekali... buat yang yang senang nih....
boleh lah nak makan cenggitu jer ke... ngan maple syrup ke... condensed milk ke... aiskrim ke... apa apa jer lah....
so puan puan... selamat mencuba ye.....






Comments

Dy said…
Laaa sonang ajer nak buat upanya...
Ayu Zuraida said…
umah i xde oven..ada sape2 nk kasi hadiah ke?hehehe...
Lyn Yusoff said…
sedapppp nyer...
boleh ry nnti.. hehehe
atty's said…
kalo jadik jiran sid kan besh..
adenium said…
Dy - nih version senang..dan campak jer apa yang ada dlm peti ais...heheh

Ayu Zuraida - kukus pun bleh pudding nih...

Lyn Yusoff - try...jgn tak try... haha

atty's - hahaha... meh pindah sebelah uamh sid...
Ayu Zuraida said…
pengukus pon xde kak..cmno nih??

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan