catatan perjanalan : LAO-PDR

emmmm hari nih.. aku nak buat episod kong catatan perjalanan aku... walaupun tak sehebat orang lain.... dan dah lama punya kesah.... takper kot... nak share... kata pun ini blog aku kan.. heheh
gambar pun dah tatau mana pergi since.. 'ada orang dah jahanamkan my lappy' dulu... so all the pix gone... but a few...
aku tak pikir ramai yang opt for LAO-PDR (LAOS)... kalau dapat peluang nak gi negara2 ASEAN nih... apatah lagik just nak singgah kat vientienne... baik gi hanoi ke.. HCM ke kan....
tapi..back in 2005... aku dan kawan2 pilih LAOS keran.. we have fren kat sana... bewrkhidmat dengan kedutaan malaysia di sana (err..konsulat.. tak sure..) ...
owh pada tahun tuh... AA belum ada direct flight ke Vientienne... Kuala Lumpur -BAngkok took us 2 hour and 30 minutes kalau tak silap... masa tuh kami landing di lapangan terbang lama lagik.. ala... yanga da padang golf kat tengah2 tuh,... series lupa nama.....the flight was delayed.. not suprise if u using AA rite... but now the service is getting better i suppose...
just imagine.. we nee dto catch another AA(thailand) to nong khai before we proceed to vientienne... the flight took us bout 1 hour jer kalau trak silap...
my fren dah ready tunggu kat sana... dan terus bawak kami dinner... i still can remember..we have superlicious tomyam kung... in of muslim shop kat situ... tomyam puteh dia.. maveless... dan sampai skang aku tak pernah jumpa... sirap limau nya yang dicampur soda kot... terbaekk...
the.. kitorang sambung perjalanan ke Vientienne...

di Vientienne.. pad masa tuh... mungkin malaysia pada sebelum merdeka atau awal merdeka sahaja rasanya... sebab dengan infra yang agak terkebelakang pada masa itu...

tapi aku difahamkan kadar jenayah disana adalah sangat rendah... so kitorang memang tak risau lah pick pocket or what so ever kan...

makan disana memang agak susah jugak... kalau tak silap pada masa tuh ada dua sahaja tempat makanan yang halal... yang betul2 halal lah... well.. kitorang masalah... since memang ada tempat makan yang sgt special... infact... dapat jemputan dinner kat umah ambassador lagik... so.. dengan masak lemak cili api... sambal tumis... huh lengkap... another fren jugak siapkan breakfast nasi lemak... so.. kami tidak ada masalah makan...

kesah jajahan di negara ini masih kuat... kadang2 kita dpt tgk... polis sentisa berjaga.. mungkin ini jugak yang menyumbang kepada kadar jenayah yang rendah...

tapi di sini... mengamalkan double standard.. dari pemerhatian aku dan jugak cerita kawan yang aku analisa sendiri..heheh... korang bayang kan.. kawan aku yang boleh bercakap macam orang LAOS pun.. kalau gi pasar.. ke gi beli belah ke.. still dapat mahal... huhh... bayang kan... bukan itu sahaj.. ada satu mende yang sampai skang aku ingat..kaler no pendaftaran kereta jugak boleh bgtau yang kereta tuh dah abis bayar ke belum... huhh.. camner tuh... sapa kat sini beli kereta cash...?? hehehe....

satu lagik aktiviti kitorang kat sini... adalah manjakan diri.. macam2 jenis massage aku cuba... tiap petang jer terus ke club house... haha..kawan dengan duta2 nih... kesitu lah dia bawak kita... tapi sumpahhh... damn cheap... kalau nak banding kat sini...





nih adalh main pasar lah kalau nak shopping silk bagai... 'thalat-sao' .. morning market... sempat jugak aku beli silk nya... seriesly harga dah lupa... owh ya ada jugak aku beli satu kain tradisi dorang dan tempah sesiap kat sana.. sebab cara dorang pakai kain tuh nampak unik... mostly skul... ke hapa pakai kain cara jahit dan lipat cenggitu...
lagik satu kan... umah kawan aku stay tuh... kira kawasan duta-duta duduk lah... alah.. korang bayangkan macam kat ampang.. jln u-than etc tuh... rumah besar2... tapi jalan raya... macam kat kampung... kelakar jer aku rasa...
memang besar rumah kat situ... memang dorang buat khas untuk disewa oleh golongan2 ceggitu.. biasalah... wakil2 negara nih kan sentiasa terima tetamu... so.. siap ngan dua tiga holding hall lagik.. hmm guna maid pun bayaran murah jer... hehe....
aku kat sana tak lama... tiga empat hari jer kalau tak silap... so tak sempat nak gi jauh dari Vientienne...
memandangkan balik melaui bangkok semula... kami singgah ke bangkok... beberapa hari ..dah alang2 sampai kan.....
so cenggitu lah serba sedikit catatan perjalanan aku ke LAO-PDR (People Democratic Republic)
series lupa nama tempat yang kitorang singgah.. banyak lagik.. dah gambar itu jer ada... hehe...so.. nnt sambung episod lain plak... :D

Comments

Liza said…
best lar dapat travel, liza pun suka gak, cuma tak berkesempatan
adenium said…
Liza - insya allah... nnt mesti ada kelapangan kak liza...

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam