catatan perjalanan : bangkok

okeh... hari nih... sambung lagik... catatan perjalananku... yang dulu... sambungan dari ke LAO-PDR harituh.... masa nak balik ke KL ..kitorang singgah bangkok tiga empat hari.... sebab nya... flight dari nong khai ke bangkok.. dan bangok ke Kl... so... haruslah singgah kan.. dah alang2 ke situ...
sebenarnya... memang kitorang plan untuk stay kat bangkok during weekend..sebabnya... pasar chatuchak tuh kan ke weekend jer.... dan org kata.... kat situ...semua mende ada... so.. haruslah nak gi kan.....
kitorang stay kat ambassador hotel... kira kat bawah hotel jer.. banyak kemudahan.. ada money changer... ada 7-11 (hahah... penting tau..) ..banyak kedai makan... muslim... arab ke pakistan tuh... malah kalau nak tempah suit pun... banyak kedai kat depan hotel tuh....
well.. orang kata,... kalau lelaki gi bangkok nih heaven... emmm i would say yes lah kot... sana sini... org dok offer... offer apa..??? offer pompuan lah... memang merata bleh tgk.. 'mat salleh' yang tua2 pun berkepit ngan pompuan muda..hahha....dan kat sini... macam2 mende lah ada pun kan....
so antara tempat2 yang kitorang singgah... antara jer lah ye..hehehe... gi shopping mall nya lah kan... HRC.. tempat buat batu permata tuh... hmmm palace yang gambar kat bawah tuh... naik sampan (ker bot tuh) ... merentasi sungai (menam) chow praya.... cuak sungguh aku masa tuh... sbb nya... rasa macam nak berlanggaran jer sampan2 laju tuh....
kitorang pun gi jugak kat Jim Thompson house... jim katanya...hilang kat cameron highland... tatau lah... betul ke tak... cantik lah weii umah dia... umah kayu...
cumanya... kalau gi bangkok... nak makan kene tau lah tempat2 makan nya... so.. kalau dah tahu... hmm memang takde masalah lah... memang banyak....


grand palace (kalau tak silap... lupa dah namanya..)


nih lah sampan laju tuh...
nih lah umah JIM... sebabkan gambar oun banyak yang dah takde... tgk lah sebahagian jer umah JIM nih.. besar gak umah dia... ada lagik bahagiannya....kat depan kitorang tuh....
nih plak kat chatucak market tuh

senang jugak transportation kat sini...seriesly...kalau by the time aku gi tuh... bout 5 years back.... hmm.. memang dorang dah ada integrated nya LRT sistem... ko beli satu tiket jer.. naik lah mana2...maksud aku.. turun naik lrt lain pun... guna kad yang sama...ada jugak kitorang beli tiket unlimited yang untuk perday...
owhhh.. ada jugak transport yang perlu naik.. tut tut tuhh heheh... cuak jugak memula nak naik... bukan kenapa... sebab nya... punya lah laju dia mencelah2... tapi ok jer lah kan....
a day before balik... kitorang berpecah... sbb masing2 ada barang yang nak di shoppingkan lagik... dan masing2 nak carik barang yang berlainan... kene jugak lah kan.. sebelum balik... kang menyesal....
aku tgk bangkok pada masa tuh dah cukup maju lah... mungkin negara thai nih besar sgt...so ada part2 yang masih belum membangun kot....dengan nilai matawang yang takdelah agak2 sama.. so.. memang seronok shopping... walaupun aku bukan lah kaki shopping... tapi.. hmm... membeli jugak lah kan..
satu mende yang aku takleh ingat... masa kat chatuchak... aku dok lah gatal tawar menawar satu bunga kering nih.... paling rensah aku letak.. dan macam tak logik jer rege.. tapi..since ... aku 1st customer.. dia bagik korang... huhh..nyesal tak abis... bukan apa... murah jer... cuma nya.. aku nk bawak balik.. kene hand-carry... hahah... padan muka aku kan...sampai skang bunga tuh dok ada lagik aku simpan kat umah aku...heheheh
cuma mungkin nak communicate tuh susah sket... hmm aku ingat lagik.. punya nak carik HRC... punya lah susah.. dah tau kawasan nya...tapi mungkin kitorang dr arah berlainan susah nak nampak...so.. nih pun ad akenangan...hahha..sampai terjatuh... luka lutut... hmm tuh lah..pengajaran..len kali pakai suor pajang kan.. tak luka.. hahaha....
apapun... kalau bleh memang nak gi lagik lah bangkok.. tapi skang macam cuak sket kan.. asyik dok g indon jer..heheheh...
ok lah... nnt kita sambung lagik ye.,...





Comments

Liza said…
one of the place liza plan nak gi, maybe nak masuk dlm plan tahun depan Insyallah
adenium said…
liza - yes yes...seronoknya... tahun depan dah dekat jer pun....:D
PearlnScarf said…
hmmm menarik la tpt nie
Ruby Alias said…
jom fly to seoul next yr? hehe aku dah sangkut ngan korean drama pula kat sini ..
adenium said…
PearlnScarf - bangkok memang menarikkkk.. eheheh...

Ruby alias - korea plak...?? harituh jepun punya plan amacam.. :P

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam