syawal tahun ini

selamat hari raya aidilfitri.... masih bulan syawal nih... marilah kita bercerita cerita syawal.. cerita raya.... kang dah basi baru nak citer plak kan.. heheheh

1 syawal
raya tahun nih.. aku kat KL jer... pagi raya.. memang kalau takde aral.. memang pergi solat sunat aidilfitri... walaupon ianya hanya sunat sahaja...selain dari dapat pahala sunat tuh.. apalah beya kat KL kalau tak gi solat raya... baru lah feel nya lebih sket kan.... solat terawih dah selalu gi masjid sebelah rumah... so.. solat sunat aidilfitri.. kita gi jauh sket lah... kali nih gi masjid wilayah... adoii ken main ramai hahhhh..... dlm kawasan masjid takyah cakap lah.. memang takde parking... kat luar sekitar pon... ken main penuh sesak.....







lepas solat,.... terus gi umah my aunty kat ttdi.... pepagi dah call bgatu... cek ..kot may aunty balik kampong pagi raya.... lepas makan2.. gi lah jugak visit dua buah umah lagik kat ttdi tuh.. jiran2 my aunty... alah... yang kenal ai lah kan.... kan ai dulu dok situ... gi ngan my aunty lah... kalau tak.. payah gak nak gerak tuh.... lepas tuh.. gi umah my uncle yang kat damansara... then baru balik umah my sis.... hmm dah petang pon.....
wahhh beraktiviti jugak 1 syawal aku tahun nih... biasa kalau raya kat KL... tatau nak gi mana... lain lah kalau balik dungun.. dah tentu ada 3 4 umah yang wajib jengah.....

2 syawal
2 syawal .. memang dah plan nak balik kampong kat kota, rembau.... so... pagi2 dah gerak... stop bfast kat nilai... jalan kenmain clear.... tak sampai setengah jam dah sampai nilai.. tuh.. dengan pemanduan yang sungguh berhemah tau.... hehehe..
sampai kampung... 1st thing 1st... gi ziarah pusara mak dulu.... ehh ada sapa plak yang dtg visit dulu nih... clear rumput kat kawasan kubur mak.... bulan puasa hari tuh dah balik ziarah pusara ayah....




lepas ziarah kubur... baru lah mula ziarah sanak saudara.... mana2 umah yang memang wajib singgah.. disinggah lah.... kalau nak ikut ken main banyak kan... hehehe.. sesekali ziarah orang kampung seronok.....*baru ingat..dah lama tak balik kampong rembau :P*










ada budak jakun tengok angsa kat kampong... sambil tengok.. mulut dia pon sama bising bunyi angsa tuh... hahahaha




heaven.. bila tengah hari.. ada one of my sedara yang hidang makan nasi tengahari.. lauk asam pedas... telur dadar... sayur kobis... etc... mau taknya... dari semalam.. dok asyik makan rendang bagai... tetiba dapat asam pedah ikan terubuk... fuhhhh.... bestttt hehehehe

petang tuh jugak kitorang balik kl.. malas nak tido sana... hehehe... masa balik... stuck jugak kejap.. dari hentian seremban ke nilai... seb baik lah tak berejam2 ....

3 syawal
hari nih... dh takde aktiviti best... dok melepak jer kat umah.. orang datang umah.... petang plak... gi taman tasik titiwangsa.... budak sorang tuh... hemmmm ken main traknak balik tengok control car nih..... aku buat warm up sket2... sebelum memulakan acara senaman bersungguh2 (:P) selepas nih.. hahahhahaha



hmmm tuh jer lah kot citer syawal ku.... yang lain tuh.... raya seterusnya.... gi jenjalan umah sedara mara mana yang bleh pergi.... ramai gak sedara mara aku kat sini nih.... gi tengok wayang... gi jalan2 tanpa tujuan.. hmmm macam2 lah... hehehehehe

ok lah.. selamat hari raya.....




















Comments

*ayu the sun* said…
tak sampai2 pun rumah i..
isk!
hehehe

salam syawal sid..
maaf zahir batin..
adenium said…
*ayu the sun* - umah u kene gi berjemaah.. dan hari orang tak ramai.. baru besttt... nnt datang...

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

peribahasa : tiada beban batu digalas

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan