iftar : ramadhan 1







salam ramadhan.. hmmm... nampaknya..niat aku untuk masak pada bulan puasa nih tercapai jugak.. ehh ada plak gitu.... heheh.. menu kan memang dah buat sesiap... so.. sgt senang rupanya korang.... masak pon yang simple ajer...



menu hari pertama arituh... adalah kari ayam... kangkung goreng... bubur pulut hitam segera... dan jugak hati pedal ayam bakar..(yang nih BIL beli) ... kueh memang yang segera jer lah nampaknya... memang ada jer stok frozen kat umah tuh...



owh ya.. aku memang tak pandai masak kari nih... so... tak payah lah nak challenge ker hapa kan... hahah.. tapi aku masak style aku lah kan.. aku tak suka rempah tambahan tambahan lain tuh.. so senang jangan letak... hehehe... ehh meh lah share resepi...



KARI AYAM SENDIRI PUNYA STYLE
ayam
bawang kisar dan paste cili
serbuk kari
minyak untuk menumis
santan
sayur-kentang, tomato, terung etc (aku guna terung dan tomato)
garam dan perasa
air



cara-caranya...

panaskan minyak dan tumis bawang dan pes cili...
masuk kan serbuk kari...dan tumis lagi
masukkan ayam dan air...
masukkan garam dan perasa
bila dah agak mendidih.. masukkan terung dan tomato...
bila dah agak2 nak masak dah...kecikkan api.. dan masukkan santan..
kacau lah 3 4 minit... dah siap...



hah.. senang kan cara aku masak... :D ... selamat berpuasa...








Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Comments

Bidadari said…
sedap....pandai cik puan ni memasak
adenium said…
Bidadari - errr... kene rasa dulu... hehehe

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

peribahasa : tiada beban batu digalas

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan