ayah dan ibu.....

salam ramadhan.... hmmm ... asyik tunjuk makanan jer.. meh pagi nih.. kita menjana minda lebih sket.. hehehe.... pernah tak korang [ikir tanggungjawab sebagai seorang anak... hmmm aku memang takde anak... tapi... aku adalah seorang anak kan....

betul lah kata orang... anak yang baru lahir tuh... seperti kain putih... sebab ... bagaimana ibu bapa yang mencorakkan nya kan... ini bukan boeh diwarisi... kalau mak pak baik alim ... anak pon cenggitu kan.. no no no....

korang mesti ingat kan... masa kita kecik2.. kalau kita nak buat apa2... mesti mak pak kita pesan itu ini... buat macam tuh macam nih... aku percaya.. korang pun macam tuh kan... knowing my ayah yang sangat strict tuh.. hmm lagi lah kan... salah satu mende yang penting aku rasa... ibu bapa kita mengajar kita menghormati orang lebih tua...

penting tau menghormati orang yang lebih tua... sebab... indirectly... mak pak kita mengajar kita menghormati mak pak kita jugak kann... aku ingat lagik.... sejak aku kecik... kalau nak gi umah atok nenek aku.. ayah mesti akan pesan... 'sampai rumah tok... salam cium tangan... bla..bla..bla..' ... sampai satu tahap... bila aku dah teenagers... bila ayah aku cakap macam tuh.. bleh plak aku melawan tau... ' ye ayah... dah tau... dari kecik... sampai dah besar nih tiap kali nak gi umah tok ayah pesan....orang dah ingat ' .... hahh kau.. melawan jugak tuh... hishh banyak lah pesan ayah aku nih.... heheh....

hmmm ntah lah.... tetiba plak aku terpanggil nak share satu kesah nih.... kesah tanggungjawab anak kat mak pak kita.... betul lah kata orang ...kalau anak ramai pon.. kalau tak didik elok2... takde maknanya jugak kan.... alhamdulillah... mak pak aku mendidik aku ngan adik2.. supaya menjadi manusia .... kadang2 tergelincir sket2 tuh... adalah datang dari diri kita sendiri lah kan...

seriesly... aku dulu... banyak jugak selisish faham ngan ayah ... TAPI .. aku tetap ingat TANGGUNGAJAWAB... kadang2.. kalau tengok mak ayah kita bagik perhatian kat adik kita lebih sket... ada gak lah rasa irihati.. bla bla kan... apapun... kalau kita ingat balik.. pikir balik... dah mak pak kita besarkan jugak kita kan... sekolahkan kita... merasa gak kita menikmati kehidupan didunia.... bukan lah nak kata aku nih baik.. tapi .. dah nama pon mak bapak kitakan...

baru nih kan.... aku ada visit sepasang suami isteri nih... anak2 memang ramai lah... dua kali ganda adik badik aku.. ke lebih... tapi... bila melihat keadaan mereka... ya allah sedih aku... dimana anak2 mereka... tak abis dengan tuh.. sedih tengok keadaan rumah mereka... sanggup anak2 mereka biarkan mak pak dok dalam keadaan macam tuh...

masya allah....

balik tuh.. aku dok text kazen aku kat kl... so kazen aku decided nak carik orang lah untuk keje kemas umah bagai... bila aku cakap ngan kazen aku kat kampong... dia kata.. dia jumpa 2 of the menantu... bleh cakap.. dah lama tak gi umah mak mertua dia lah... owh ya,.... mak mertuanya tuh... sakit angin ahmar... lumpuh... sorang menantu lagik plak... tatau mak pak dia berbuka macamana.... ok fine... tak salahkan menantu.... tapi dah kalau anak sendiri pon boleh biarkan ibu bapa macam tuh.... hmmm... menantu tak kesah lah kan...

yang sedih... anak bukan dok jauh... malah ada yang sebelah umah pon... sedih tau kalau korang tengok.... hmmm... jangan lah kita buat macam tuh kat mak pak kita yer... ini adalah untuk iktibar.....

ingat balik... dulu kalau tak mak pak kita jaga kita... bg makan..ingat kita bleh jadik macam skang ke... dah lama mati kot... so.... ambik lah masa dan peluang yang ada (jika masih ada) ... untuk berbakti pada ibu bapa kita....








Comments

ohbukan said…
tanggungjawab anak2 pada mak bapak tak pernah putus, walaupun dah takde, tapi anak2 mesti doakan mak bapak...apatah lagi utk yang masih ada,selagi berpeluang, laksanakan tanggungjawab kita, kan kak...akak anak yang baik...still tak lupa mak bapak, jaga adik2 dengan baik..saya doakan nanti akak pun akan ada keluarga sendiri yang dirahmati dan diberkati Allah...

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

peribahasa : tiada beban batu digalas

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan