catatan perjalanan : hujung minggu di kota singa (I)

Berhujung minggu di Singapore... hmmm salah satu aktiviti cop passport tahun nih.... memang tak dirancang pon.... nih kesah dok lepak2... booking tiket online ... hahah.. tada... jadikkkk ....


disebabkan bulan 5 nih... ada jer orang yang bizi di hujung minggu... terus ambik tarikh yang singkat untuk berhujung minggu di sana.....


bila semua tak pernah naik keretapi... terus jer opt untuk keretapi.... booking tiket online (http://www.ktmb.com.my/) .. booking hotel bajet ( kitorang lepak hotel 81 ) .. hotel 81 nih banyak tempat ada.. yang kitorang ambik.. hotel 81 classic (kat geylang) ... rege semalam 109 dollar .. bilik nya... macam tune hotel jer lah... tapi memang harituh...kitorang stay situ untuk lelapkan mata nak tunggu siang jer....





tren kitorang malam tuh jam 11 malam.. dan dijangka sampai singapore jam 7 pagi ... hmm pengalaman pertama naik keretapi kat mesia nih kot ( kalau ada pon zaman kekecik ngan mak ayah dolu) ... perjalanan malam tuh... kitorang ambik katil.. so nak tido jer kan... hishh tak lena jugak... tapi.. takde lah takleh tido... tido bangun... tido bangun... cenggitu lah... akhirnya sampai lah ke WOODLANDS checkpoint... so kitorang cop passport dah start journey kat situ jer....





dari checkpoint tuh... kitorang ambik bas 911 / 913 ke MRT woodlands... hmmm MRT atau LRT kat sini senang... korang beli tiket sekali jer.. gi lah turun naik mana mana line pon.... circle line... north east line... etc lah kan... takde lah tukar train ... nak kene gi beratur beli tiket lagik untuk naik tren lain .... alangkah bagusnya kalau negara kita pon macam tuh kan (negara jiran kita bangkok pon dah lama macam nih) ....





dari woodlands kitorang beli tiket ke PAYA LEBAR dan kene tukar train kat BISHAN .. dari stesen MRT ke hotel adalah 5 minit berjalan... jauh tak jauh jugaklah kan... hahaha.... lepas check in hotel semua... kitorang gi makan kat pasar Geylang Serai tuh.... murah makanan kat situ.. ( SILA JANGAN CONVERT KE MATAWANG KITA - for them singaporean.. murah lah kan) .. mana taknya... kalau 2 3 dollar tuh dah bleh makan dah... hmmm...

gini lah rupa dalam tren... nih katil atas bawah.... semua tido... so.. tutup lah curtain kan... hahaha... kang terang ebnderang.. takleh tido plak... :P


dah nak masuk singapore masa nih.... lepas isi borang immigresyen.. tak tido dah lah... siap-siap nak mulakan journey... heheeh

















Selepas makan... kitorang ambik MRT dari Paya Lebar ke Habour Front .....owhh.. memang kitorang kene tukar tren jugak .. kat Dhoby Ghout ... dan terus ke Habour Front... di Habour Front... kitorang ke VIVO city.... untuk ambik monorel (Sentosa Express) nak ke Universal studio... kalau nak gi Universal Studio.. kene turun first station (gateway) .... tiket monorel adalah 3 dollar... hmm tiket monorel tadik lupa plak berapa harganya....owh ya.. setiap kali beli tiket monorel... kene bayar deposit 1 dollar... so.. kalau dah turun nak balik tuh... sila lah claim semula satu dollar kita tuh ye... claim kat machine tuh jugak .....







punya lah ramai manusia nak gi Universal Studio nih... hmm tak payah cakap lah... tapi itulah... semua tiket memang kene beli online... masa kat mesia lagik... so banyak lah senang nya kan.... hahhhh tercapai jugak nak gi UNIVERSAL STUDIOS nih.. walaupon bukan kat HOLLYWOOD kan.. hehehe... tiket masuk adalah 72 dollar bagi dewasa... (alamak.. aku lupa lah plak untuk kids... ) ... kalau korang nak cut que untuk experienced semua yang ada kat dalam tuh... bleh tambah lagik dalam 30 dollar kalau tak silap... ikut hari jugak lah......






so.. aku rasa.. dah almost complete dah...cuma ada sket2 jr kot tgh touch up .... hmmm..aku bukan lagik jiwa kental untuk naik segala mende kat dalam tuh... hormon keberanian dah mengurang kot.. hahahaha... (sila salahkan hormon) ... kalau dolu... gi genting pon segala macam aku naik... skang... tak lagik lah kot.. hahaha....















nih kalau bawak bebudak... sila lah Q ye.. untuk snap pix .. aku ambik gambar dia jer lah.. hehehe....



rollser coaster kat bawah tuh ada 2 ..satu biru.. satu merah.... owhh... aku adalah tidak mencubanya.. hahahaha... yang merah tuh.. walapon korang takde lah lintang pukang kat dalam nya... tapi sgt laju .. ngeri jugak nengok kan.. kalau yang biru pulak... hah.. mula lah lintang pukang kepala - kaki ke atas ke bawah .. hahaha... so... sesapa yang mempunyai tahap hormon beranih yang masih tinggi... sila cuba ye....











tayangan 4D SHREK nih pon Q nya adalah sangat panjang .. hmm tapi fast moving.... sebab sekali masuk... dekat 400 orang jugak lah... tapi kalau dah penuh theatre... tunggu lah kejap kan... for about 20 minutes kot.... sebelum nih... aku pernah try 3D jer... yang 4D nih..siap ada terpancut ai bagai lah kan...hehehe..menarikkk











masa tengok WATER WORLD tuh... tak pikir pon ada mende yang menarik kat dalam nih... rupanya... ada pertunjukan stunt... sangat menarik lah... kawan aku siap ada rakam stunt nya lagik... wahh nih memang menarik....tak sangka tau.. kat kawasan yang macam nih punya kecik... macam2 stunt yang dorang boleh buat.... owhh patut lah filem dorang hebat kan... hahaha















































memang banyak lah tarikan kat dalam nih... bak kata orang pilih yang mana suka.. atau masuk tengok dan alami semuanya.... USS nih dibuka seawal 7 pagi (eh ke 8 pagi ntah) .. sampai 9 malam... kalau malam boleh lah tengok parade kan... tapi... kitorang dah tak larat tunggu.... PENATTTTTT yang hamat....



kat dalam nih pon ada banyak kedai cenderamata... pilih saja mata yang berkenan... dan mampu .. hahahaha.... kedai makan pon banyak... pilih lah mana yang halal......







kat luar USS nih... ada HERSHEY'S outlet... wahh sila sercu yer.. hahahaha... aku memang suka coklat nih... dah sini jer pon aku sempat shopping ...hahahaha.... ngan souvenir kat dalam tuh sket sket.... GST pon tak tertuntut tau...katanya kene claim kat airport... walaupon tak banyak membeli... tapi ada jugak tuh kalau di claim... hahh.. hehehe







dah nak balik nih... orang pun ramai nak balik... dorang dah agak kan... so... dorang tahan sesiap ..kira control lah mana sesapa nak balik... kan.. takde lah kang berebut.... bagus lah kawalan dorang nih... KAGUM jugak aku tau... hmmm i wish..kita pon ada buat cenggini kat sini...






masa balik.. sama lah jugak... kene naik tren tukar tren.... dah lah penat.. dan letih yang teramat.... dah balik tuh.... dok merayau area dekat2 hotel tuh.... dan malam malam sekali lah.... lepas makan.. merayau sket jer.. dah nak balik lah.. nak tidoooooo... penat.... so.. ada yang sambung aktiviti dengan refleksologi lah... apa2 lah kan... aku mau tidorrrrr... hahahah.. penat weiiii.....






kita sambung esok pagik lah pulak yerr.......






tunggguuuuuuuu.......











Comments

Watie Rose said…
wah best nya....
adenium said…
Wati Rose - bestt .. tapi tak cukup masa.. :(

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan