aku dan emak..

rentetan kenangan semalam....angkat balik entri lama... ....hai ini 27 mei 2011... genap 8 tahun pemergian ayah.... semoga roh ayah (dan mak ) ...sentiasa dicucuri rahmat... alfatihah..

---------------------------------------------------------------------------------------------

emmm aku nak citer pasal aku dan emak... actually aku sgt adore emak punya kesabaran... ketabahan dan segalanya... i wish... aku setabah..dan sesabar emak....dalam menempuhi liku2 hidup ini...

being a naughty n stubborn growing up girl...dulu lah kan... mesti mak pun pening... but one thing i promised mak (and ayah too)... aku akan belajar betul2 to make them proud.. korang bayangkan ...masa tu.. aku selalu jer nak buat apa2 mengikut kata hati... tapi ..mak tak pernah larang...mak tak pernah cakap 'tidak' ...'jangan' ...... tapi she will alwitz say a word... yang buat aku berpikir2..dan tak jadik buat... tidak... jangan nih.. aalah pemangkin untuk remaja degil tetap nak buat tau....mak selalu paham jiwa aku... that is the best part of mak dalam mendidik aku...

bila aku degil... bukan aku tak sayang mak (dan ayah jugak)... tapi ... being a teenager... i enjoy trying new stuff kan... tapi since aku kat UNI... aku sangat2 menghargai emak... time tuh...... 'arrgghhh ' pun aku tak pernah cakap kat mak... inikan pulak nak melawan... kalau kami tak sependapat... aku akn diam kan saja... biasanya... kalau pendapat aku baik... takkan emak tak setujukan...

emak... memang pandai masak... sebab tu aku suka masak agaknya.... aku memang sangat suka ikan masak kicap.. kalau bleh kene ada hari2... tapi mak bukan nak masak untuk aku sorang jer kan... kalau demam...ikan masak kicap mesti ada... baru aku akan makan... so... korang bayangkan mak tetap buat.... ye lah..simple jer.. tapi ayah dan aku mempunyai taste yang tak sama...(in certain things lah kan...).... tapi demi anak... apa saja mak buat...

kalau korang nak tau jugak... macamana rapat dan baiknya aku dengan emak... adik2 aku panggil aku 'anak agong' ...so korang paham lah kan... kalau aku balik bercuti... apa sahaja emak akan masak... my fave dish...kalau bulan puasa....dengan keadaan aku dulu yang sungguh malas nak bangun sahur... emak mesti akan goreng telur dadar fave aku... untuk membolehkan aku suapkan jugak dua tiga suap nasi masa bersahur... dan sampai dah masuk UNI pun.. aku makan bersuap.... sebab malas nak gi dapur... tgk tivi... so menempel kat emak suap kan adik aku (meme msa tuh kecik lagik)... berbulu jer adik2 aku agaknya kan..hahaha

emak lah tempat aku bercerita... suka duka... bertanya pendapat dan sebagai nya... kan aku sanggup beratur tunggu public phone kat hostel...semata2 nak call emak... sebb dari secondary school aku mula duduk hostel... dan teringin nak spend time ngan mak lepas UNI (hasrat yang tak kesampaian).. actually aku pernah bgtau mak... final SEM kat UNI aku nak berulang jer dr umah ke UNI ... Kota (dekat2 rembau) ke bangi (naik public ransport ok..) .. sbb jadual kuliah final year.....aku rasa aku bleh buat gitu... tapi... mak memang tak bagi... dan tak sempat pun sebenarnya....

emak 'pergi' meninggalkan kami ..masa aku mula kenal erti hidup... baru mula untuk tunjukkan pada emak yang aku sgt sayang emak... waktu aku bukan lagi 'naughty n stubborn girl' .... sebab tu aku COLLAPSE.... being myself yang selalu ada 'instinct' ... atau hati yang akan berkata sesuatu...untuk sesuatu... aku seakan terasa aku akan kehilangan emak... waktu aku balik cuti hujung minggu tu... tapi hati aku menepis sekuat2nya perasaan itu... macam mana aku tak tepis ..kalau hati kau kata kau akan kehilangan orang yang sangat-sangat disayangi.... seriesly..aku tak lalu makan masa tu... cuma mengambil hati emak jer... bila emak tanya kenapa aku tak makan masakan yang mak masak... malam sebelum aku balik semula... aku tido sebelah emak.. dan aku marahkan adik aku yang sememang nya selalu tido dengan emak... aku masih ingat... emak tgk jer aku... tak cakap apa... (mungkin dalam hati emak..boleh ke aku jaga adik2 lepas emak 'pergi'..) .. (tapi mak... along dah laksanakan tanggung jawab itu,...walaupun tak sebaik yang mak lakukan.....) pagi tu...sebangunnya aku dari tido... sampai lah aku nak keluar rumah pagi itu... aku menangis semahu-mahunya.... tersesak2... aku sendiri tak paham... orang lain lagi tak paham... rupanya ... memang itu lah kali terakhir aku jumpa mak....

(hah nih khurafat sket...hehe) kalau korang nak tau... malam sebelum tu... aku pernah tengok jari2 kaki emak... susunannya sama dengan jari kaki aku... aku cakap kat mak...dalm masa yang sama... aku terpikirkan sesuatu... 'emak akan 'pergi' tinggalkan aku ' ...kenapa... ??? itu lain kali lah aku stori....

dalam keadaan skang... aku rasa...aku perlukan emak sangat2... macam banyak bende aku nak cerita pada emak... (sebenarnya aku rindu...dah lebih sepuluh tahun bende tu aku tak buat...).. nak mengadu... nak menangis pada emak... tetapi itu adalah sesuatu yang mustahil.... sangat mustahil....

betapa ada rasa sangat rindu pada emak itu lah yang buat aku sangat jeles pada orang yang ada emak... sangat sakit hati kalau orang tidak menghargai emak...

hargailah emak... selagi emak masih ada....











Comments

Diana-k said…
aduuhh..

sedih nyer kak sid......

u hold on yaaaaaaaaa...
adenium said…
diana-k - emmm ntah lah... :-(
kojie said…
tersentuh hati membaca nya..
Achiq said…
Faham sangat2 perasaan awak. Saya pun dah kehilangan mak kesayangan 4 tahun lepas..kadang2 tak tahu kenapa tiba2 call rumah mak, walaupun dah tahu tak ada orang angkat pun kat rumah mak. Sebab dah terbiasa, sikit2 nak mengadu/bercerita kat emak...sedih bila ingat balik menda2 macam ni kita dah tak dapat lagi merasainya..sob, sob...

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan