jom masak : pizza tuna

salam dari dapor mayang kelapa... wahh wahh wahhh... nak buat pizza nampak... hehehehe... tapi don worri... sti lah jugak sempoi punya version tetap ada... hahahaha....

bahan-bahannya... aku gunakan roti pita ye,..sebagai crust nya... so. takde lah tebal sgt.. dan tak nipis jugak....tuna dalam air... pizza topping cheese (mozarella pon ok) ... tomato puree... sos tomato....

nak buat tomato sosnya.. aku guna tomato puree ..sos tomato.. baang puteh dan jugak lada hitam... alamak... tergelap lah plak gambar nih... hehehehh....

sapukan tomato yang dah dimasak tadik pada roti pita tuh... dan tabur lah... tuna chunk tuh diatas nya... boleh jugak letak apa sahaja yang disukai... capsicum ker... filamen ketam tuh ker... atau apa sahaja lah... hmmm kenapa aku guna roti pita nih... sebab nak letak cheese jugak kat dalam rori tuh... tapi rupanya... stock cheese kraft yang makan ngan roti tuh abis lah pulak... hahaha... so.. boleh yer puan2 kalau nak dioselitkan kat dalam roti tuh....dengan cheese...

kemudian... boleh lah taburkan cheese lagik kat atas pizza tuh.... sebanyak yang anda suka lah ye.. lagik banyak cheese.. lagik sedap.. hahahahaha.. dan sedia dibakar...

so... bleh lah bakar pada suhu... 190-220 darjah celcius... dalam masa 15 min... ikut kesesuaian lah yer.....

tadaaaa... dah siap... mudah kan... so... dah sedia di makan nih.. hehehehehehhe... so selamat mencuba...




Comments

wida said…
sedap..
rasa nak mkn pizza pulak
assalamualaikum kak sid.

omg. nampak sedap. pagi-pagi perut dah nyanyi-nyanyi. mesti cuba ni.

ehem. chess tak boleh banyak sangat kak. diet. diet. hi3x

*cabut lariiiiii..
atty's said…
sedapnya pizza tu sid..bila lah nak rasa sid masak nie
Liza said…
sid, beli lah breadmaker, hari2 boleh buat pizza
adenium said…
wida - kalau terasa kene cepat2 makan.. :P

cik syahira - sesekali... memanjakan diri dengan makanan takper... *ayat supaya rasa tak bersalah*

atty's - hmm kene tunggu sid buat delivery erk kakty ... :P

Liza - tuh lah.. teringin gak nak ada... hmmm bila ntah nak membeli nya...

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam