jiran tetangga

salam pagi isnin semua... hmm pagi nih... nak membebel pasal jiran tetangga... nih sebab malam tadik dok tengok kawan aku post kat wall FB pasal jiran dia... dah lama dah memendam rasa nih... meh nak kongsi...

jiran sepakat membawa berkat.. ye lah kot kan... ok.. aku rasa... kehidupan berjiran kat kawasan KL nih... biasa2 jer kotnya kan.... hmmm tapi kadang2 tak jugak.. ntah lah... dulu... masa aku dok menyewa kat area TTDI... aku dok menyewa umah semi-D... so.. tepi kawasan umah tuh... adalah kawasan kan... kat tepi tuh jugak... memang dah ada tertanam pokok serai ngan pandang... dah alang2 ada tuh... aku jaga lah jugak kan...so... selalu lah dok sedekah serai ngan daun pandan kat kengkawan opis.. hahaha... satu hari.. aku nampak... tepi pokok tuh... ada tulang ikan sampah sarap lah bagai... dan rumputnya dah mati.....makin lama makin bertimbun kat situ.... kadang2.. basah lagik tanah tuh... ehh ehhh.. rupanya.. maid jiran tuh dok buang sisa2 basuh pinggan kat situ... apa lagik... aku berdiri kat situ... aku membebel sengsorang... since that.. takde dah.... aku tak salah kan lah maid... tapi tuan rumah tuh... dah lah kedudukan tinggi.. pelajaran tinggi gak lah kan...

lagik satu kes... jiran sebelah sana pulak... owh.. ini chinese... yang nih.. memang tak bergaul dengan orang... dari pemerhatian aku... aku nih.. jemur baju... pakai hanger.. dah sah2 lah baju tuh kat area umah aku... dah tuh... mana lah air menitik masuk kawasan umah dia... umah aku pon takde..dah sebab baju dah diperahkan... cuma nya... dekat porch kitorang ada atap sket jer... yang lain takde... skali tuh... dia bleh marah aku... sbb jemur kain kat situ... berlumut katanya dinding umah dia... errr... aku tergamam... tak sempat aku nak jawab... dia dah masuk... wahh ini lagik hangin aku...

hmmm tak habis disitu.... bila aku dah duduk umah sendirik nih... ada jugak kesahnya.... kesah parking lah paling utama... dalam kawasan pagar umah dia.. ken main ko tanam memacam... dah takleh letak kereta... ok lah... aku tak kesah... dah tuh... antara umah dia ngan jiran sebelah lagik tuh... dia letak memacam plak... dekorasi konon... dah dia takleh nak parking gak kan...so... jalan senang dia parking kat ruang antara umah aku ngan jiran sebelah lagi... hmm apa nak buat....

ok lah.. itu not so bad lah kan... *kononnya lah* ... tapi... yang aku sakit hati... SANGAT SAKIT HATI OK... bila dia blok gate aku... ehhh ehh hello.... gunakanlah akal pikiran yang tuhan bagi tuh.... dah sah2 rumah tuh berpenghuni kan... TOLONG JANGAN BLOK PAGAR... aku nih memang lah balik umah tak kira waktu... ehh aku punya suka lah... petang siang malam.. subuh...dah nama pon umah aku kan... aku punya suka lah... nak balik bebila... bukan dok asrama... ada sekali dulu... aku balik ... ada kereta blok pagar... hahhhh mula lah menyirap darah nih... dah tuh... tuan kereta gi surau lah pulak.. dah tak pasal2 kita pulak kene alihkan kereta dia... apa ko bleh cakap... dari takleh masukkan kereta...kannn

owhhh tak habis disitu... ada lagik... mementang lah biasanya... kalau hari cuti... aku jarang kuor pagi... dah kol 10 11 baru lah nak keluar... skali... pagi tuh.. aku nak gi gi beli barang umah... skali... kol 8 lebih nak kuor.. tengok... CANTIK JER KERETA BLOK PAGAR AKU... huhhh ...apa korang rasa....???? tak kesah lah.. for what ever reason... TOLONG JANGAN BLOK PAGAR RUMAH ORANG.... hmm tuh belum lagik... dengan parking kereta yang sipi2 jer aku bleh masuk... adoiii.. tercabar iman aku nih tau... ehh ke korang ok jer dengan situasi cenggini... owhh aku tak ok... hormatlah sikit orang lain kan...

parking satu hal... hal buang sampah ye gak.. dah jiran belakng lah.. jiran sebelah lah.. pokok2 pisang..pokok ntah haper2 yang ditebang... nak tunggu kering nak dibakar... longgok belakang umah aku... sakit mata weihhhhh... walaupon belakang umah aku tuh kosong tak tanam apa... tapi tak semak kan... naik rumput jer aku racun... so... ko pikir lah.. itu maknanya tuan rumah tak suka kotor... gerammmmm....

nih kawasan perumahan.. dah sah2 kawasan bersekat2 gitu.. hormat lah hak orang jugak... kalau dok kawasan kampung lain citer kot... umah arwah ayah aku kat kampung... dalam pagar.. 5 6 buah kereta bleh parking... takde masalah lah kalau nak parking kat luar pagar tuh... jangan halang gate dah lah kan.....

hmmm aku sungguh tak paham lah ngan sikap manusia nih.... dotang nih tak penah pikir ker erk... kalau dia letak kereta kat situ.. apa akan jadik... kadang2 kalau tau ada kawan2 aku nak datang.. aku park siap2 kereta aku kat luar.. kang senang dorang tak parking jauh... tuh pon kalau kebetulan jiran aku keluar lah.. aku sempat gi alih kereta.... kannnnn

pelik lah aku.. dengan pemikiran manusia nih... apa agaknya yang dorang pikir erk... kalau halang pagar.... kalau orang tuh ada emergency tengah malam ker.. haper ker... ehhh dorang tak pikir kot erk.... pikir pasal kesenangan sendiri jer kot....

ok lah.. itu jer bebelan aku hari nih... sekian... *mode marah*













Comments

Ayu Zuraida said…
time dia wt open house siap leh sangkut plastik smpah kt pintu pagar umah u..hehehe..jiran la katakan..
adenium said…
Ayu Zuraida - hah.. tau takper..
Ruby Alias said…
sesi meluah perasaan/mengumpat jiran sebelum ramadhan..haa jiran aku pulak yg pernah jadi jiran ko juga tu sid lain pula ceritanya, udahla x mesra alam aku suspek dia suspek aku ni nak usha husband dia aper..ptuiiiii..tak koser tawww ..sekrg ni aku geram cos dia dok letak sebesar2 cage kucing kat luar rmh sekejap alih belah ni kejap belah sana padahal dah terang2 dok apt maner boleh bela binatang ker aper..dia nak bela gak simpan la dlm rmh ni kat common area ..saja jer kan dah lama pendam prasaan benda kecik pun ticked me off now ..
adenium said…
Ruby Alias - hahaha.. haah.. lupa nak citer yang tuh.. seb baik ko citer... heheh... ntah.. bleh masuk balik tuh kalau terkebetulan kuar sesama... :P

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam