adik aku

dah besar rupanya adik aku yang bongsu.. dah nak masuk universiti... dapat pulak masuk universiti yang memang diidamkan dari kecik *Uni mana kita citer kemudian lah* .. alhamdulillah... kitorang tak kesah mana uni dia nak gi... janji belajar tuh kene betul2 ... owhh kalau korang selalu follow kesah aku kat sini... korang tau lah adik bongsu aku tuh.. MEME ...

walaupon aku solo molo... tapi .. i've gained experience nak membesarkan adik tau.. walaupon tak lah sepenuhnya.... tapi ada lah jugak kan... mak meninggal masa meme umur 5 tahun .. ayah pulak meninggal masa meme darjah 5... most of her life... arwah umi adalah mak kepada meme... mana nak ingat kesah dia dan mak kan... dan mi pulak meninggal masa meme tingkatan 5 ...

walaupon most of the time meme dok ngan ayah dan jugak umi... tapi ... kalau aku balik kampong... *ehh dulu tiap bulan aku balik kampong tau.. ada kengkadang 2 kali sebulan* ... aku ingat lagi... selepas mak meninggal... kalau tiap malam kol meme... mesti dia nangis jer.. masa tuh baru nak adapt to the new environment kot kan... ada bende yang lawak... yang aku masih ingat... masa kecik dok rembau... sekali... pindah jer dungun... sekejapan aku dengar dia cakap slang ganu dah... haha...

being the youngest in the famili... aku rasa... banyak untung dari tak untung kot... memang segala apa yang dia nak.. dipenuhi.... *mengikut kemampuan lah kan* ... paling aku ingat... meme sangat suka dengan pensil warna... kalau dulu.. sebut jer lah pencil warna apa yang aku tak belikan... kalau yang luna 12 batang yang pendek tuh.. dia tak pandang dah... kalau nak banyak sgt.. sampai aku belikan faber castel yang 48 batang tuh... luna limited / millenium edition sumer ada... owh ya.. luna yang bersegi tuh jer tak sempat beli ..sebab dia dah besar masa tuh.. hehe... sampai cita2 meme pon nak keje kat kilang pensil warna tau masa tuh...

masa sekolah menengah dulu... kalau ujung tahun... nak bukak sekolah aku kene sediakan 1k untuk dia jer.. *bagik orang cam aku.. banyakkkkk sgt dah tuh* ... mau taknya... barang sekolah dia ... dia dah ada preffered brand dia dah .. *seb baik dalam julat kemampuan kakak dia hah* ... dan bila pikir ... tuh jer sorang lagik adik yang belajar... kuturutkan sajer lah... dengan syarat... dia kene perform lah masa exam kan.. so.. alhamdulillah... pokok yang dijaga... dibaja dengan baik.. insya allah akan menghasilkan buah yang baik... *harapnya .. begitulah kan*

kalau dulu... tiap kali cuti sekolah mesti ada percutian keluarga.... senang jer ... pilih hotel yang ada swimming pool.... selesai masalah... sebab tuh memang minat dia lah... aktiviti sampingan... bawak gi main ice skating... main bowling.... ala.. mende2 cenggitu jer lah... owhh skang tidak lagik... dia dah tak minat semua tuh... skang lagik simple..wayang jer cukup... dan shopping kot... ajak gi spore ... nak ajak gi jenjalan dan makan2 jer pon taknak... sebab duit shopping tak included.. pergi jakarta/bandung... pon cakap duit shopping tak cukup tau... hahaha...

walaupon... bukan sepenuh masa aku jaga meme.. tapi ... kebajikan aku tak lupa... itu tanggungjawab aku... bila kata kebajikan bukan sahaja makan pakai... tapi jugak moral support... kalau nak exam... memang aku usaha untuk balik jumpa dia... peperiksaan besar lah... masa meme nak SPM... tetiba time tuh lah plak aku nak bizi kan... takperlah... day trip pon takper... seb baik KL-Dungun jer... kalau dah setiap hari tanya... memang aku zass jer lah balik kan...

bila meme dah nak masuk universiti... rasa suka sangat.. gembira sangat... sebab kalau boleh aku nak semua adik2 aku lebih baik dari aku... aku percaya.. adik2 aku yang lain pon gembira... *kalau arwah mak dan ayah ada lagilah gembira kan* ... apapun... aku selalu doakan yang terbaik... semoga cita-cita nya tercapai... insya allah... :D



Comments

Ayu Zuraida said…
semoga acik berjaya jadi ketua polis negara walaupon course y dia amik mmg menyimpang jauh..sbb abg haziq pon nk jadi polis..acik saje je ikut haziq..haziq nk jadi polis, acik pon nk jadi polis jgk..hehehe...
adenium said…
Ayu Zuraida - abang haziq nak jadi doktor ...
Ruby Alias said…
congrats meme! selamat menempuh campus life ..enjoy it while it lasts ..

ko pun menyempat lah yer sid, meme kat png ni rajin la ko naik utara ..jalan2 cari makan
adenium said…
Ruby Alias - hahhh... kalau ada gang bleh jer lah .. nakk..?
hahaha

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

peribahasa : tiada beban batu digalas