more pix ....food...

pagi tadi on the way dtg office ternampak satu motor nih bawak tong kat belakang....tulis 'putu mayam' terus suruh my sis carikkan putu mayam...boleh buat berbuka puasa petang nanti...
saja ni nak share gambar makanan yang menarik kat fotopages hanieliza


ni lah sata... aku rasa senang jer kot nak buat.... tapi nak carik daun pisang... cara nak bungkus tuh macam susah jugak.... mungkin boleh bungkus cara lain kot....
yang nih kueh paung... orang trg panggil macam tuh la.... aku jumpa kueh nih pun kat trg.... so tatau lah kot2 ada nama lain.... luar tuh tepung sagu kot.... ada inti serunding ikan (kaler putih)... sedap kalau makan panas2....kalau dah dah sejuk kadang2 liat sket.....
otak-otak.... kalau tengok kat kl.... cara dorang packing sama jer.... tapi kalau dah bukak...nampak lain..... sebab yang jumpa kat kl nih.... dia dah siap bleh skalik.... dah jadik macam 'fish cake' jer..... bukan otak-otak dah kot.....
ketupat palas.... bukan masa raya jer ada nih.... rasa nya kalau kat trg dah jadik all time favourite kot.... aku kurang minat sgt.... tapi kan... kalau pagi raya dua or ketiga tuh.... kita goreng garing2 (kopek kulit sebelum goreng untuk garingkan lagik pun ok..) then makan ngan rendang.... fuhhh..... cuba lah kalau nak tau.... tapi balik raya baru nih...aku macam byk gak ketupat nih.... dengan alasan.... kat kl mahal sgt.... kalau tak silap.... rm1.50 sebiji kat jusco.... and ada kawan aku beli..... rm4.5o untuk 5 biji..... padahal... kat trg... aku rasa u can easily get rm1 for 3 kot.....
dah lama tak jumpa agar-agar plain kaler merah macam nih..... lengkong.... masa kecik2 dulu...mak aku selalu buat...... skang susah kot nak carik... sebb orang lebih suka buat yang 'kaler'-full.... kalau ada pun jelly rasberry ..... boleh lah jumpa yang kaler macam nih.... teruja tengok gambar nih tadik.... mengimbau nostalgia zaman kanak2...... aku rasa nih one of famous dessert jugak dulu nih.....
macam nih kan.... tak yah kawan dengan nigella.... kawan dengan hanieliza pun best nih...... ada jer yang dia masak.....






Comments

ubisetela said…
itu bukan kueh paung... paung tu ala2 macam bun and bakar mcm bakar roti.
aku pun tak ingat org panggil ape, aku rasa 'woh bung' (buah bom?).



wehhh.. aku terliur ketupat palas tu!

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam