Food...food...and more food

semalam meeting finished at 4.05pm......terus bersiap dan drive balik ke KL.... 3 jam sampai KL...so ok lah..... boleh datang kerja awal..... tapi my trip ke kemaman kali ni memang seronok...kerana macam macam makanan yang aku dapat rasa..... huh.... tersasar diet aku.... so hari ni aku kene lah berpuasa....



i. sesampai kat kemaman dah g Hai Peng kopitiam.....

ii. malam tuh ada seafood bbq.... memula nak skip.... tapi aku makan jugak.....

iii. aku skip breakfast untuk pagi ahad..... bila mula diskassion... rasa menyesal.... kerana...dorang serve nasi dagang ...and lempeng nyior..... waaa.... ruginya....

iv. balik rumah my aunty.... makan rojak betik.... wahhh...akhirnya.... dapat jugak aku makan.... the most important kuah dia tuh..... dan yang pasti ada yang di frozenkan untuk bawak balik kl... so ada lagik lah session untuk itu...

v. semalam...teringin sgt nak makan lempeng nyior.... tapi tak jumpa.... kedai yang aku makan harituh tak buat plak harini....frustnya..... last year aku dtg kemaman with him.... kitorang makan gak lempeng nyior tuh kat depan my office kat sana tuh.... i was so excited.... sbb selalunya lalu kat situ....tak pernah singgah.... rasanya masa kecik2 dulu jer pernah makan sekali dua lempeng tuh.... sampai KL... aku dengan teruja keseronokkan nya bercerita kat my sisters.... rupanya dorang kata " bosan nya... tak nak dengar dah nama lempeng nyior..." cuz my anuty selalu buat.... tapi kenapa aku tak pernah pun makan.....

vi. masak lemak pucuk kayu... (tatau lah betul ke tak namanya)....gambar kat atas tuh actually aku ambik dari hanieliza nya fotopages.... tapi itu bukan yang apa aku maksudkan.... suprise sangat semalam masa lunch dorang serve sayur tuh.... sayur pucuk kayu...masak lemak letak keledek.... fuhhhh.... sedap nya.... pucuk kayu tuh dorang biasa letak dalam bubur lambuk..... rasanya dah lebih 15 tahun tak makan lauk tuh..... rasa macam nak tapau bawak balik KL jer semalam.... tapi apakan daya......

vii. keropok lekor.... and sata... aku dah beli masa the very first day sampai tuh.... pedas lah sata tuh... tapi nice.... walau macam mana sedap pun sata kat mana2...aku rasa.... yang paling best aku penah rasa.... yang beli kat pakcik jual kat pasar Dungun.... tapi balik raya harituh.... pergi sana nak carik.... takde pulak.... ntah ada ke tak lagik pakcik tuh.... some more it cheap.... 20 sen jer satu....

viii. keropok 'keping'.... aku kalau nak beli kopok nih... choosy sket nak yang best jer.... dah kirim my sister beli yang best kat dungun tuh.... tapi takde..... so my aunty get me another brand..... dan komen dia tak sedap sangat.... frust nya.....

Comments

ubisetela said…
baca pasal lempeng nyiur, teringat arwah nenek aku. aku tak pernah makan lempeng nyiur selain dari yg dia buat.

tmpat aku duduk bukan main lagi 'icon' negara dia FERN, tapi haram tak der pucuk paku yang bleh nak makan. aku rindu banget nak makan sayur pucuk paku...kalo letak dlm bubur lambuk pun sodap!

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam