Catatan Perjalanan : UK dan France di musim sejuk - I

Hallu....
Catatan perjalan kali ni, ada 2 hari untuk urusan rasmi, dan selebihnya ambik peluang bermusafir di bumi tuhan ini.

26/11/2014
KUL - LHR penerbangan Malaysia Airlines MH002, dari Kuala Lumpur ke London. Penerbangan 13 jam lebih.
sebelum pergi tukar lah sikit2 pound dan euro, yang lebih sket tuh letak dalam debit card. actually debit card lagi senang, cuma kalau time guna tu currency exchange tinggi lah sket

27/11/2014 - Day 1
setelah 13 jam lebih di udara, sampai lah kat Heathrow airport. terminal 4. beza masa Kuala Lumpur dan London adalah 8 jam. di mana KL adalah 8 jam lebih awal. suhu pagi2 tuh memang sejuk dalam 3 atau 4 darjah.

sampai jer kat airport, lepas immigration clearance dan collect bag, lepak kejap kat airport tuh. saja tengok mana arah patut dituju. sebelum tuh beli sim card, dan beli kad untuk travel, - oyster card. card tuh dalam 5 pound. memula tu topup terus 30 pound. so nilai nya adalah 30 pound jer ye... sebab 5 pound tu harga kad kosong lah. kalau rasa tak paham apa2, tanya jer kat information counter kat situ, ok jer dorang tolong.

so lps settle semua beli kad-kad yang perlu, so gerak lah ke destinasi pertama. ke Wembley. oleh sebab baru sampai dan lama sangat dok dalam flight, so aku decide nak naik Heathrow Express. tapi mahal sket lah 21 pound sehala. tapi yang nih kene beli tiket asing. tak boleh guna oyster card tadik. kene naik kat terminal 1,2,3 so dari dari terminal 4 naik free train ke situ.

Heathrow Express ni sampai ke Paddington. so dari Paddington ni ambik tube Bakerloo ke Marylebone (towards Elephant and Castle). Sampai kat Marylebone plak kene tukar train, ambik british rail - Chiltern rail ke station Stadium Wembley (towards High Wycomb)

yang ni memang guna oyster card, guna card nih, kalau banyak kali kira murah lah, selepas capped dengan nilai tertentu (beza nilai dia masa peak dan off peak) so lepas tuh kira naik bas or train ree lah. so kad tu boleh guna untuk bas dan tren dari zon 1 hingga zon 6.

 2 hari petama nih menginap di IBIS Hotel London, Wembley, so kalau ikut train kat atas tuh, kira terus jer hotel tu depan stesen.

sampai hotel kene tunggu jugak lah nak check in. dalam kol 10 baru boleh check in. lepas rehat makan2 jalan2 kat tepi2 tuh. betul2 tepi hotel ada London Designers Outlet. tapi tak besar sangat lah bagi aku. tapi boleh lah nak shopping.

petang tuh, eh, sebelum petang sebenarnya, saja lah naik bas ke Edgware. Naik bas no 79 dari bus stop Wembley Hillroad. saje2 jer lah naik bas sambil tengok pemandangan keliling.

kat sini nak jalan memang senang kalau ada smart phone. aku memang totally guna google map dan apps citymapper. memang akan ada alternatif nak naik bas ke, naik tren ke, jalan kaki ke, atau nak combine mana2 satu pon ok. siap lah dengan timing sekali, so memang takde lah susah sangat nak travel. kalau rasa confuse tanya jer lah orang keliling tuh. hehehe

London! here i come
walaupon beg banyak, masa memula nih takde lah berat sgt pon. satu beg tuh penuh bahan makanan kiriman kawan-kawan so memang ringan lah.
tunggu Heathrow Express
ada jugak buat persedian sampai macam nih. ye lah, tak pernah sampai katanya kan.
road to wembley. wembley nih agak outskirt sket lah. bukan tgh town sgt. lupa dah zon berapa.
ni lah chiltern tren tu. 
stadium wembley. pemandangan dari dalam bilik.
IBIS Hotel London, Wembley. IBIS merah nih ok lah. 
Wembley Stadium, dari stesen tren
ni lah pemandangan outlet tuh. 
Edgware station. kat sini makanan halal senang. hmmm actually kat Wembley pon banyak jer makanan halal. tak susah lah. senang cakap kat London nih nak carik makanan halal memang sangat sangat senang lah. kalau nak makan kfc subway halal pon sumer ada. tapi apa hal nak makan kfc plak kan hehehe
pemandangan semasa naik bas, pergi balik wembley (Brent) ke Edgware. naik double decker dok atas so semua pon bleh nampak




buka tivi kat hotel, hah siap ada nama nak welcome tuh hehehe
masa baru sampai, memang ikut time malaysia betul. orang malaysia tido kita tido, dah lah kol 4 lebih dah manghrib kan. so gelap jer tido. tengah malam elok jer plak bleh bangun stay up. hah, boleh lah tengok mana2 yang patut untuk presentation esoknya.
 
 
 
28/11/2014 - Day 2
 
hari nih ada conference. kat Holiday Inn hotel, kalau kira hotel tu sebelah hotel aku jer, tak mampu dok holiday Inn, dok lah sebelah hilton kan hehe. tapi jalan kai jer lah pon. session memang sampai lunch time jer. owh lunch time pon dah asar dah lah kan hehehe.
 
 
so lepas lunch tuh, balik hotel dan terus nak ke oxford street. Black Friday. jom lah kita join the crowd kat sana kan.
 
Wembley => Oxford St => Wembley
 
Chiltern rail = Stadium Wembley - Marylebone, Bakerloo= Marylebone - Oxford Circus
 
balik plak, Central = Marble Arch - Oxford Circus, Bakerloo= Oxford Circus Marylebone, Chiltern = Marylebone - Stadium Wembley.
 
 
kat oxford st yang dah sememang nya meriah dengan aktiviti shopping memang makin meriah dan sesak lah since it's black friday. so aku pon sama2 lah memeriahkan lagik. tuh yang tetiba mende yang tak plan nak beli pon memang dah terbeli pulak kan. hehehe.
 
balik dari oxford st, gi merayau kat wembley tu pulak, sambil gi carik makan.
 
kalau kat london ni, H&M , M&S , Zara semua tuh kira macam giant jusco jerlah kat tempat kita, so sebab tuh kalau kat sini i masuk jusco giant jer lah kan. hahaha. mau tak nya, kat zara mostly baju dah 29.90 pound jer pon. kat sini ken main yang masuk semua tuh.... hmmmmm hehehehe . kalau yang lagik bajet giller kat primark lah kan. kalau primark kat oxford st tuh, fuhhhh penuh lah dengan manusia. so malas lah i nak bersesak kan hehehehe. masuk primark kat wembley jer. aman. tapi takde lah nak shopping apa pun.
 

Holiday Inn London, Wembley. 
Conference.

29/11/2014 - Day 3

Lepas selesai conference, sempat lagi ke London Designers Outlet dan sekitar Webley tuh. rushing jugak lah. sebab lepas nih nak ke Canterbury.

Wembley - Canterbury (Kent)

Bas no 18=wembley - Euston (banyak stop dan lama sket lah, tapi malas nak tukar2 tren. since boleh naik bas depan hotel jer.
jalan kaki ke St Pancras International = highpeed train (Southestern rail) ke Ashford International.

aku ada kawan kat Canterbury. kawan-kawan yang sama2 sedang berjuang nih lah. so dah alang2 ada kawan, jom lah kita jenjalan ke sana. memula ingat nak naik tren biasa ke terus ke Canterbury West, so dari situ boleh jalan kaki jer lah ke rumah kawan aku tuh.

tapi masa kat St Pancras kawan aku call, katany nya kalau aku ambik high speed train, boleh turun kat Ashford International dan boleh lah dia bawak melawat kawasan dulu. melawat ke Ashford Designer Outlet lah. so, memang kira ok jer lah kan. High speed train dalam sejam jer lah, lupa lah tiket berapa, kalau tak silap dalam 30 pound lbh kot.

so kawan aku tunggu kat Ashford Int station. fuhh suhu kat sini memang lebih sejuk dari london lah kan. lepas load barang dalam kereta, terus lah aku di bawa ke Ashford Designer Outlet, yang ni memang besar lah dari London Designer outlet tuh. tuh masih belumbesar kata kawan aku.

sampai jer, kawan aku kata, sesapa yang datang mesti dia akan bawak minum hot chocolate Lindt . hmmmm sedappppp!!! ada white choc, milk choc and dark choc. so aku memang lah akan ambik dark kan. minum hot choc dalam keadaan yang sgt sejuk tuh memang lagik lah bertambah best. ok kalau kat sini, aku berkira-kira lah nak masuk beli choc Lindt kan. tapi kat sana sebab aku memang tak convert pon so, kira ok lah hehehe. hmmm leonidas pon aku beriya beli masa gi Brussel dulu, sini memang tak lah kan, apatah lagi godiva, patchi bagai tuh.... hmmmm

so kata pon melawat kawasan kan. so aim lah dulu mana yang nak kan...banyak lah pulak yang berkenan di mata. clarks, fossil, adidas, levis, redley etc. itu jer lah shopping yang ikut kemampuan aku pon hehehehe.

kol 8, oulet tutup, kitorang balik. dari Ashford ke Canterbury dalam 30 minit. malam tuh, kawan aku kata kene try fish and chips best kat situ. fuhhh aku dah lah memang suka kan. semantara tuh wife kwan aku dah siapkan kopi dan bruchetta . dah sejuk dan lapar memang makan sampai tak hengat dunia lah. baru jer kenal wife kawan aku tuh, tapi memang baik orang nya. so memang tak de nak segan lah . sebb time sejuk2 nih memang lapar hehehe. malam tuh dok borak2 ngan kawan aku sampai ngantuk2, nak lawan jetlag. sbb nnt nak travel susah kan.


Stadium Wembley


ok, cukup lah setakat ini dulu... nanti sambung lagi ye. :)

Comments

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam