Raya 2012

Salam Syawal.
Bulan syawal adalah bulan dimana kita dirahmati dengan pelbagai makanan! Betul kan. Eleh! Jgn tak ngaku.

Tahun nih balik Dungun. Tahun depan pjg umur balik mana? Mana lagi mau balik... Dungun lah jugak. Atau dok memerap kat kl jer.

Well.... Balik dungun sgt meriah dengan makan. Makanan adalah sesuatu yg sgt menggembirakan aku. Opssss.. Jap, sebelum tuh, petang sebelum raya, pergi pusara ayah. Tak perlu cakap apa2, yang pasti aku menangis! Enough said.
pagi raya ngadap Ayah Man, mmg akan gi umah ayah man dulu sebelum kemana2. Patutnya malam tuh dah ngadap, nak bagi ole2 raya. Keletihan punya pasal, pagi raya baru settle. Then ziarah adik badik ayah yg lain.

Makan makan raya. Apa bende yg aku tak makan. Umah my sis pagi tuh ada nasi impit kuah kacang sate lodeh dan ntah haper2 lagi. Aku jugak belasah lemang n ketupat palas. Nasi minyak trg.

kazen aku mmg masak mcm2, hurm.. Macam2 lah aku mkn. Ptg raya, aku cakap kat kazen, aku nk makan laksa kuah putih. Heheh, dpt jugak akhirnya. Laksa kuah merah tuh mmg dia dh buat tapi aku tk minat, so aku tak sentuh. Nasi lemak pon aku makan. Dan sgt tak heran kol 10 malam bleh makan nasi ayam, padahal baru lps makan soto! Buruk lantakkkk. Wellllll that is what I call raya. Kannnn. Eleh setahun sekali.

A day before balik, kazen kata ada satu lagi yg aku hajat nak makan. Rasa nya semua dh tercapai. Tuh mesti dia baca kat FB. Yes nasi dagang! Sebenarnya pagi tuh dah beli, belasah bagai nak rak wpon rasanya tak mencapai standard aku. Aku makan nak yg sedpa2 sahaja ye. Heheh. Tercapai jugak makan nasi dagang sedap. *tq to my cousin*

Terus terang, berat aku bertambah 2.5KG . Tapi aku dah kurangkan more than that during ramadhan ..lalalla *ayat penyedap hati.padahal giler nak nangis lps timbang!* huiii nak kurangkan balik 2.5kg tuh bukan senang. Skang aku dah balik ke pangkal jalan. Bukan sesaja balik, tapi dengan penuh harapan. Hahahaha.

Tapi itulah hakikatnya. Takkan ko nak tgk jer makanan tuh. Mesti kene makan. Tak byk sikit. Ilang akal lah kalau tak makan. Hahaha. KL mana mau carik? Mungkin ada tapi susah nak carik, atau tak se-best yang aku mmg dh confirm kat kg lagi best. Hahahha.

Itu jer lah citer makan makan raya aku. Owh gambar tuh adalah, 3 jer dr yg aku makan. Aku adalah malas nak snap ye.

Apam balik- macam2 ada lam apam balik tuh. Ken main lama nak tunggu order. Tapi aku sgt suka (apa bende yg aku tak suka?) Nih kalau korang gi pasar dungun, try lah apam balik nih. 20 pilihan kot yg ada. Aku yg malas nk pikir apa nak, order yg SPECIAL jer.

Nasi dagang- beli unt bfast, sbb takut kazen tak buat. Tangkap muat jer kot nih, kuah ada rasa macam terhangus sket. Tapi makan habis gak.

Laksa- fuhh, nih mmg fave. Senang jer KOT nak buat. Tapi makan yg kazen aku buat lagi senang dan best!

Ok, sekian
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Comments

norh said…
Salam aidilfitri :)
adenium said…
norh - salam kenal :)

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

peribahasa : tiada beban batu digalas