Jom Masak : Scones

Hellllloooooo semua.
Jom nak share resepi. Resepi yg sgt simple. Jom buat scones. Aku mmg suka lah sgt scones nih. Tapi sejak aku on gluten free diet ni dah tak singgah lah coffee bean beli scones. Aku mmg suka scones kat coffee beans dan jugak Dome.

Resepi scone (my style)
Satu cawan tepung naik sendiri
*kalau guna all purpose nak kene letak baking power lah.so nak senang guna self raise.kali ni aku guna gluten free punya self raising flour*

5 sudu buter
*kalau nk buttery letak lebih butter lah*

Telur
Susu
Raisin, chocolate chips, dried cranberries etc (optional)

Camner nak buat?
Campurkan tepung dengan butter. Gaulkan. Eh apa ke nama proses nih. Sebatikan butter ngan tepung lah. Ada jugak resepi yang campur gula sket. Tapi aku tak.kalau ada raisin chocolate chips etc bleh lah campor. Kebetulan masa aku buat nih takde stok. So tak letak pon takper.
Then campur kan telur dengan susu. Then gaulkan dengan tepung. Biar bleh jadik macam doh.
Lepas tuh bleh lah bentuk kan doh tersebut.
Letak dlm tempat nak bakar. Sapu telur kat atas scones tuh.
Bakar dgn suhu 180 dlm masa 10-15 minit.
Tadaaa dah siap.

So boleh lah makan dgn butter dan jem.
Senang je kan. Boleh lah try :)

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Comments

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Temuduga: Pegawai Teknologi Maklumat Gred F41

peribahasa : tiada beban batu digalas